Četvrtak, 02 Srpanj 2020 08:56

Potvrđeno deset novih slučajeva COVID-19 - ukupno 20 u našoj županiji

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEGA - Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je potvrđeno deset novih slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19). Potvrđeno je da su jučer i danas testirane osobe koje su bile suspektne te je sveukupan broj oboljelih na području županije sada dvadeset. Devetnaest osoba je u dobrom stanju i nalaze se u kućnoj izolaciji, a jedna osoba je hospitalizirana zbog respiratornih tegoba. Nastavit će se testiranje ostalih kontakata tih osoba i drugih suspektnih osoba te je danas planirano testiranje oko 40 osoba.

Temeljem navedenoga ukupan broj pozitivnih osoba je 20.
Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije jedini je službeni izvor za sve informacije o COVID-19, te sve svako drugo prijevremeno objavljivanje podataka smatra neslužbenim.

Važno je spomenuti kako je do sada obavljeno 1744 testiranja. Prema uputama stručnih osoba testiraju se svi oni za koje su te stručne osobe utvrdile i smatraju da ih je potrebno testirati. Sve podatke o COVID-19 svakodnevno objavljujemo na službenim stranicama Požeško-slavonske županije, a sve informacije mogu se uvijek dobiti u Zavodu za javno zdravstvo.

„Ukupno imamo 150 osoba u samoizolaciji. Sve osobe i kontakti zaraženih osoba koji se trenutno nalaze u samoizolaciji bit će testirani, a naša nova obaveza je testiranje svih osoba po isteku njihove samoizolacije, dakle 14. dan. Nadam se da će se naši žitelji i dalje pridržavati socijalne distance, izbjegavanja rukovanja, u razgovorima da se pridržavamo udaljenosti od 1,5 metara, da u zatvorenim prostorima obavezno nosimo maske, izbjegavanje javnih okupljanja gdje je veći broj ljudi, pridržavanje higijenskih pravila. Sve što je moguće neka se odgodi, nikome se ne može zabraniti ništa, određeni broj ljudi smije biti na okupu ali u određenim uvjetima i po preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.“ – rekao je epidemiolog dr. Ante Vitalia.

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

Zbog trenutne situacije na području županije, ponovno će biti aktivirana COVID ambulanta u Požegi s radnim vremenom od 08,00 do 20,00 sati, na adresi Matije Gupca 10. Kontaktni broj ambulante: 095-340-0019

„Nakon jučerašnje situacije na području županije, Stožer civilne zaštite održao je sastanak i preporuke su da se odgode sva društvena događanja, sportski turniri, manifestacije i društvena okupljanja svih vrsta. Sami vidimo da su migracije naših stanovnika i posjete iz inozemstva stvorile problem, sada bi bilo potrebno da svi shvatimo situaciju ozbiljno i da se svatko počne ponašati u skladu sa zadanim mjerama. Samoizolacija po dolasku iz inozemstva je jako važna stvar jer ona sprječava nepotrebne kontakte i neevidentirano širenje virusa među stanovništvom. Svi vlasnici objekata koji će imati usluge svadbenih okupljanja ili neku drugu vrstu okupljanja u svojim objektima, bit će obaviješteni o potrebnim mjerama kojih se moraju pridržavati te će biti obavljena kontrola na dan događanja. Također moramo građanima naglasiti da su jedini službeni izvori oni koji dođu od samog Stožera, dakle objave na službenoj stranici Požeško-slavonske županije te sve što bude rečeno na tiskovnim konferencijama, sve ostale prijevremene objave smatraju se neslužbenim i izazivaju zbunjenost javnosti, što svakako treba izbjegavati u ovom trenutku.“ – rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Vedran Neferović.

Sve Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske

Sve upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze korona virusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Pozivni centar 113 više nije u funkciji, sve informacije vezane uz korona virus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr

Pripravnost epidemiološke službe
098/9829-204