Utorak, 19 Svibanj 2020 12:21

Općinsko vijeće Općine Brestovac usvojilo dobar rad Stožera CZ a višak sredstava od prošle godine usmjerilo u ovogodišnji proračun

Ocijeni sadržaj
(22 glasova)

24. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE BRESTOVAC  -

BRESTOVAC - Općinski stožer civilne zaštite Općine Brestovac u potpunosti je ispunio zadaću u zaštiti od korona virusa - izjavio je na sjednici Vijeća Općine Brestovac predsjednik Općinskog stožera civilne zaštite Jozo Buće, najavljujući da djeca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole u Brestovcu neće pohađati nastavu. I pored početnog nesnalaženja, od 17. ožujka uspješno su djelovali timovi s područja Općine posebno vatrogasne postrojbe i djelatnici lokalne komunalne službe. Do početka svibnja izdano je čak 2.652 propusnice za stanovnike Općine koji su imali potrebu nabavke hrane, lijekova i druge usluge. Usporedo policija je spriječila dvadesetak prekršitelja koji su bez propusnice nastojali izbjeći kontrolu obilazeći Brestovac, kroz prometnice u Jaguplijama i Nurkovcu.

U kontroliranim uvjetima sjednici se odazvalo 13 od 14 vijećnika koji su jednoglasno usvojili sve zaključke sa sjednice. Tako je izglasan obračun proračuna za prošlu godinu u visini od 10,8 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi iznosili 9,5 milijuna kuna, što je uz manjak iz prethodne godine od 278 tisuća rezultiralo viškom prihoda od 971 tisuće kuna. Nadamo se da će ta sredstva biti dovoljna za pokriće poslovanja i da neće biti potrebe za zaduživanje u realizaciji zacrtanih projekata, rekao je načelnik Zdravko Mandić, očekujući ostvarenje projekta biciklističkih staza u Nurkovacu i Brestovcu.

Vijećnici su izglasali i odluku o otpisu potraživanja stanovnicima Općine u iznosu od 151 tisuće kuna na ime komunalne naknade s potraživanjima sa stanjem 31. prosinca 2013. godine. U izvješću o izvršenju programa održavanja i izgradnje komunalne infrastrukture izdvojena su povećana sredstva u iznosu od 936 tisuća kuna za održavanje, od kojih je za javnu rasvjetu izdvojeno 336,5 tisuća, održavanje javnih površina i groblja 180 tisuća, te održavanje nerazvrstanih cesta i javno prometnih površina od oko 440 tisuća kuna.

Za sanaciju kolničke konstrukcije nerazvrstane ceste Stari Brestovac-Dolac utrošeno je 650,5 tisuća kuna, za izgradnju javnog parkirališta u Brestovcu 688 tisuća, a sanaciju pristupne ceste do groblja Brđani 84,5 tisuća kuna. Za sanaciju kolničke konstrukcije u Zakorenju izdvojeno je 520 tisuća kuna i 89 tisuća za odvodnju površinskih i oborinskih voda, za modernizaciju sustava javne rasvjete (zamjena postojeće LED rasvjetom) u Brestovcu 154 tisuće, te izgradnju javne rasvjete u Kujniku 86 tisuća kuna. Ukupno je utrošeno 2 milijuna i 262 tisuće kuna ,od čega su sredstva osigurali Ministarstvo regionalnog razvoja 300 tisuća i Ministarstvo graditeljstva 340 tisuća, iz šumskog doprinosa izdvojeno je gotovo 1,5 milijuna, komunalnog i vodnog doprinosa oko 5 tisuća kuna, naknade za zadržavanje zgrada 35 tisuća i iz proračuna Općine preko 151-ne tisuće kuna.