Subota, 16 Svibanj 2020 12:48

Očekuje vas Zakon o novim osobnim iskaznicama koji uvodi poseban čip za bolju identifikaciju

Ocijeni sadržaj
(27 glasova)

ZA SVE GRAĐANE OBAVEZA ISHOĐENJA NOVE OSOBNE ISKAZNICE POTVRDILA VLADA RH  -

Na jučerašnjoj sjednici Vlade RH donesena je odluka o izdavanju nove osobne iskaznice za građane Republike Hrvatske. Zakon o novoj osobnoj iskaznici stupit će na snagu 2. kolovoza 2021. a temelji se na zahtjevu i uredbi Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Europske unije, te boravišnih isprava koje se izdaju građanima EU i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje na cijelom teritoriju EU.

Svi građani tako će od slijedeće godine morati pristupiti izradi novih osobnih iskaznica, posebno oni koji često putuju i kreću se područjem EU, jer tako će se sa novom iskaznicom lakše kretati. Novost je da će se iskaznica izdavati trajno s trajanjem do 70 godina života osobe, a nakon toga će se produživati po pet godina.  Osobna iskaznica će sadržavati i poseban čip koji će sadržavati biometrijske identifikatore, prikaz lica i dva otiska prstiju u digitalnim formatima.

Naravno to će za građane biti i novi novčani izdatak, od novih fotografija do taksi i troškova pravljenja i izdavanja nove iskaznice.