Petak, 11 Siječanj 2013 18:49

Jedinica za moždane udare i novi rendgen

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

STALNE INVESTICIJE U OPĆU ŽUPANIJSKU BOLNICU POŽEGA  -

 

POŽEGA – Opća županijska bolnica Požega prošle godine imala je niz investicija, a taj niz nastavlja i u ovoj godini, što je svrstava u uspješne bolnice. Upravo je završena i novim uređajima opremljena jedinica za liječenje pacijenata koji su imali moždani udar na odjelu neurologije. – ovo je moderna jedinica intenzivnog liječenja koja će poboljšati kvalitetu rada i zbrinjavanja naših pacijenata. Zbrinjavanje u takvim jedinicama smanjuje komplikacije kod osoba s moždanim udarom. Od 150 do 300 pacijenata imamo na našem području godišnje – rekla je Irena Gašparić, neurolog na odjelu.

P1038976Otvaranju te jedinice prisustvovao je i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, grada koji puno pomaže bolnici, kako u lobiranju za sredstva, tako i u osiguravanju dijela sredstava za investicije. – Prošle godine bolnica je iskazala potrebu za jedinicom za moždane udare i potrebnom opremom, uređajima za dijalizu, jednim kardiološkim ultrazvukom, dvije operacijske sale, jedna abdominalna i jedna ginekološka te novim rendgen aparatom, jer je stari star preko 20 godina. Od proljeća mi smo u razgovoru s ministrom Ostojićem, zbor rezultata i priznanja koje ta bolnica dobiva, te broja pacijenata koje ova bolnica zbrinjava, dali dovoljno razloga i kao što vidite ova jedinica na neurologiji vrijedna milijun kuna je gotova i spremna. Gotove su i ove dvije operacijske sale vrijedne 600 tisuća kuna, novi kardiološki ultrazvuk vrijedan 600 tisuća je u funkciji, a do kraja ovog mjeseca riješit će se jedinica za hemodijalizu vrijedna milijun kuna. Otvoren je natječaj za nabavu novog rendgena vrijednosti 2 milijuna kuna, i time bismo zaokružili ovo naše nastojanje da se pomogne požeškoj bolnici da ima viši rang nego do sada – istakao je gradonačelnik Ronko dodavši da se prošle i ove godine ukupno ulaže 13 milijuna kuna u bolnicu.

- Ovih 5 milijuna kuna utrošeno je na vitalnu opremu i vitalne jedinice bolnice, jer promjenom standarda u liječenju naravno oprema zastarijeva, prostorni uvjeti nekada dovoljni postaju neprihvatljivi. Sadašnjim ulaganjima u hemodijalizu dobivamo primjereni i moderno opremljen prostor i jedan od ljepših u Hrvatskoj. Ova jedinica za moždani udar osigurava da se promijene neki standardi liječenja što je danas u neurologiji moguće, ali morate imati mogućnost praćenja bolesnika s odgovarajućom opremom. Stoga ovih milijun uloženih kuna neurolozima omogućuje promjenu filozofije liječenja moždanog udara. Operacijske dvorane obnovili smo nakon 30 godina, jer su dotrajale i bile su nužne u još četiri operacijske dvorane. Rendgen iz 1991. godine je zastario, a do novih 2 milijuna kuna za novi Simensov digitalni rendgen bolnica nije mogla doći iz redovnog poslovanja, zato smo zahvalni gradonačelniku i ministru zdravlja da su prepoznali taj naš problem i osigurali nam ta sredstva – rekao je dr. sc. Željko Glavić, ravnatelj OŽB, istakavši da se nada da će i u budućoj reformi bolničkog sustava u Hrvatskoj i ova oprema pridonijeti rangiranju ove bolnice po očekivanju. Uz podršku gradonačelnika, saborskih zastupnika i ministra bolnica će i dalje stvarati uvjete da se stanovništvo Požeštine liječi kao i u velikim gradovima Hrvatske.

Pacijenti se žale na uvjete parkiranja a ne na liječenje

Problem parkirališta se također rješava, osigurano je zemljište, lokacijske i građevinske dozvole, ali bolnica ne može svojim sredstvima iznijeti investiciju izgradnje novog parkirališta za pacijente i građane koje bi iznosilo oko 1,5 milijuna kuna i tu traži pomoć lokalne samouprave, rekao je ravnatelj Glavić, zadovoljan što se pacijenti za sada više žale na uvjete parkiranja, nego na uvjete liječenja.

- Grad ima izuzetno dobre odnose sa svojom bolnicom i svakako će iznaći rješenje da se ove godine riješi to pitanje – obećao je gradonačelnik Ronko jer je to požeška bolnica, iako to nije obveza grada nego županije.

Bolnicu očekuje i nova investicija izgradnje Hitnog bolničkog prijema koja se uređuje u sklopu bolnice za što će se utrošiti 6,3 milijuna kuna i očekuje se realizacija projekta do 15. svibnja.