Srijeda, 25 Ožujak 2020 13:56

Požeško-slavonska županija i dalje nema zaraženih korona virusom

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

SADA SMO UZ VIROVITIČKO-PODRAVSKU DVIJE ŽUPANIJE U HRVATSKOJ KOJE NEMAJU ZARAŽENIH I OBOLJELIH OSOBA  -

POŽEGA - Požeško-slavonska županije i dalje je bez oboljelih i zaraženih osoba od korona virusa, jer je i zadnji nalaz kontrolirane osobe pristigao kao negativan. Osim naše županije još jedini Virovitičko-podravska županija nema zaraženih. Nama susjedna Osječko-baranjska županija ima pravu eksploziju zaraženih, jutros već 26 pa se posebno moramo zabrinjavati zbog osoba koje dolaze iz tog pravca.

Kako su studenti iz Osijeka dobili pozive da se dođu iseliti iz studentskih domova, svi ti odlasci će biti pod kontrolom, istakao je predsjednik Stožera CZ Vedran Neferović. Evidentirani će biti i svi vozači i sve osobe koje odlaze u Osijek, dobit će propusnicu i bit će pod kontrolom policije. Isto tako će se davati propusnice za članove obitelji kojima netko dolazi na Aerodrom Zagreb, a nakon dolaska te osobe idu u samoizolaciju.

Povećan je broj poziva građana na broj 112, pa je ravnatelj Civilne zaštite Slavko Marinac zamolio građane da ne zovu bez prijeke potrebe taj broj, nego broj 113 na koje će im se javiti volonteri Crvenog križa i pojasniti sve što ih zanima.

Stanje po pitanju samoizolacije pojasnila je Ivana Radić iz PU požeško-slavonske, koja kaže da je bilo ukupno 458 osoba kojima je određena samoizolacija, ali i 74 dojave za 90 osoba za kršenje samo izolacije, a policija je utvrdila u 19 slučajeva da je kršena mjera samoizolacije. U posljednjih 24 sata nije bilo niti jednog utvrđenog prekršaja kršenja samoizolacije. U protekla 24 sata uspostavljeni su fiksni i povremeni punktovi na svim cestovnim pravcima. U pet slučajeva na punktovima su zaustavljene osobe bez propusnica, koje su vraćene, a u 8 slučajeva su pokušale proći osobe koje su imale mjeru samoizolacije. To su bile osobe koje su ušle u RH preko granice i bile su u tranzitu do svog mjesta stanovanja.

Dom zdravlja sa svojim zdravstvenim stanicama u svim općinama i gradovima Požeško-slavonske županije sve ordinacije, ukupno 38, rade i dostupne su putem mobitela 24 sata svih sedam dana u tjednu, istakao je ravnatelj Marijan Višaticki. Rade i dva laboratorija u Pakracu i Požegi. Formirane su i dvije ambulante za korona virus koje rade 24 sata.

Zavod za Hitnu medicinu Požeško-slavonske županije radi u skladu sa uputama uz Covid-19, istakao je ravnatelj Fabijan Barišić. Način prijevoza posebno je određen za prijevoz za osobe sa sumnjom na korona virus. Ostali hitni slučajevi i prijevoz osoba s ugroženim životom prevoze se u KBC Osijek i Zagreb, ovisno o mogućnosti prijema i stanju ozlijeđenih osoba.

Zavod za javno zdravstvo radi u pojačanim aktivnostima, istakao je ravnatelj Mato Matijević. Tiskan je veći broj letaka i postera, preko medija su djelatnici ZJZ obavještavali građane o potrebama zaštite. Za sada je i oprema zaštitnim sredstvima zadovoljavajuća i opremaju se bolnice i zdravstvene ustanove.

Epidemiolog Ante Vitalija istakao je da su i jučer i danas testirani, po jedan sumnjivi slučaj pokazali negativan rezultat, tako da smo i dalje bez oboljele osobe od korona virusa. Testirat će se po potrebi broj osoba koliko bude trebalo. Građani se trebaju i dalje pridržavati svih propisanih mjera.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je izrazio svoje zadovoljstvo što smo još uvijek županija koja nema zaraženih osoba korona virusom, no to je svakako zasluga i svih mjera koje su propisane. - Hvala Bogu da još nemamo zaraženih osoba, no svakako nas ne veseli situacija u našem susjedstvu. Rezultat je to svih mjera koje provodimo i rada naših epidemiologa, zdravstvenih djelatnika, policije i drugih. Važno je napomenuti da ne čuvate samo sebe nego i svoju djecu, svoju obitelj, svoju okolinu, a ako netko putuje, neka se pridržava propisa prilikom povratka. To je zakonska i moralna obveza. Mi smo ponosni na naš rezultat i nadam se da ćemo i dalje biti bez ijednog oboljelog pacijenta.