Utorak, 08 Siječanj 2013 16:31

Problem pokušavaju riješiti 'uvozom' iz Ukrajine

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

OPĆOJ ŽUPANIJSKOJ BOLNICI PAKRAC NEDOSTAJE LIJEČNIKA  -

 

PAKRAC - Tijekom prošle godine iz Opće županijske bolnice Pakrac otišlo je čak sedam liječnika, dvojica u mirovinu a ostali u druge bolnice. Za ustanovu kojoj gravitira od 80 do 100 tisuća stanovnika iz tri županije to je postao veliki problem. - Rad na odjelima i u specijalističkim ambulantama za sada nije ugrožen jer smo organizirali zamjene iz drugih gradova no, pacijenti nedostatak liječnika ipak osjećaju kroz liste čekanja. Tako se npr. u internističkoj ambulanti na neke pretrage čeka i duže od 100 dana. Usto, plaćanje dolaska liječnika iz drugih bolnica povećava nam troškove što bi se moglo negativno odraziti na poslovanje ustanove – kazao je ravnatelj Krunoslav Kelemen.

BOLNICA PAKRAC KRUNOSLAV KELEMENPakračka bolnica je proteklih mjeseci objavila dva natječaja za popunu praznih radnih mjesta ali se na njih nitko nije javio. Stoga je uprava te ustanove odlučila liječnike 'uvesti' iz Ukrajine, iz Drohobycha grada prijatelja susjednog Lipika. - U Drohobychu ima čak 2.500 liječnika a mjesečna plaća im iznosi oko 250 eura. Ovdje bi im startna plaća bila 1.200 eura pa vjerujem da ćemo uspjeti tamo naći potrebne specijaliste – kazao je Kelemen. Uz znatno veću plaću, dodao je, ukrajinskim liječnicima će biti osigurani i stanovi koje bolnica i inače ima u svom vlasništvu. Što brži dolazak liječnika iz Drohobycha u Pakrac pokušava se riješiti i preko ukrajinskog veleposlanika u Hrvatskoj s kojim je ravnatelj Kelemen već razgovarao u dva navrata tako da se u pakračkoj bolnici nadaju dolasku kolega iz Ukrajine na proljeće.

Usprkos problemu s nedostatkom liječnika u pakračkoj bolnici kažu kako status te ustanove nije upitan. - To su nam potvrdili i u Ministarstvu zdravlja s kojim u slijedećoj godini dogovaramo otvaranje novog odjela hitne službe. Ministarstvo je za građevinske radove osiguralo 2 milijuna kuna a iz kredita Svjetske banke dobit ćemo 4 milijuna za opremanje odjela – rekao je Kelemen.   (vm)