Srijeda, 02 Siječanj 2013 18:58

Prvi se rodio Mato Vidović iz Potočana

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

PRVOROĐENI DJEČAK 2013. U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI  -

POŽEGA – Prvo pa muško, vjerojatno je to i dobar znak – istakao je župan Marijan Aladrović za posjeta odjelu rodilišta Opće županijske bolnice u Požegi, gdje je posjetio i darivao prvorođeno dijete u 2013. godini. - To je tradicija koju ne smijemo prekinuti po onoj narodnoj bolje da se zatre selo nego običaji. A u skladu s mogućnostima županije, skromno ali od srca, prvo novorođenče darujemo s 2.000 kn – dodao je župan Aladrović predajući cvijeće i poklon.

No na prvo dijete ove godine čekali smo cijeli dan, i rodio se maleni Mato Vidović tek drugi dan Nove godine iza 8 sati ujutro. Majci Ruži i ocu Vidu, to je prva beba u obitelji.P1038981 – Mato je rođen s 3.400 grama i dugačak je 50 cm. I jako je gladan – istakla je 24-godišnja mlada majka Ruža, čiju je izjavu pratio plač gladnog Mate koji je očekivao svoje prvo dojenje. Iako je Ruža, inače tehničar telekomunikacija nezaposlena, misli da će imati bar još jedno dijete. Zaposlenje bi svakako pomoglo u boljem planiranju obitelji i možda više djece.

Prošle godine na požeškom rodilištu rođeno je 560 djece, što je nešto više nego pretprošle godine, istakla je voditeljica odjela dr. Renata Rališ. Uvijek se rađa nešto više dječaka, preko 55 više, a mortalitet novorođenčadi je u skladu sa prosjekom skandinavskih zemalja od 5 promila. – Sve te pozitivne kritike koje smo dobili utječu na ugled našeg rodilišta i to sve utječe na one napore koje mi ulažemo da sve skupa bude u pozitivnom svjetlu i da rodilište radi sve bolje – rekla je dr. Rališ, koja ističe da nakon obnavljanja rodilišta i sve više očeva prisustvuje porodu.

- Unazad tri godine Opća županijska bolnica participirala je najviše iz decentraliziranih sredstava, jer su i ovdje potrebe najveće i najviše je napravljeno. Uz novu polikliniku uredili smo ovo rodilište, nova soba za intenzivnu njegu, uređena je nova ginekologija, nova interna i uskoro nova dijaliza koja je pred završetkom – rekao je župan Aladrović.