Ponedjeljak, 04 Ožujak 2019 09:32

Radni sastanak na temu Aglomeracija Pleternica i Požega

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEGA - Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić jučer je u Požegi održao radni sastanak s gradonačelnikom Grada Požege Darkom Puljašićem i gradonačelnicom Grada Pleternice Antonijom Jozić na temu Aglomeracije Požega i Pleternica. Sastanku su nazočili i zamjenici gradonačelnika Mario Pilon i Ferdinand Troha, Davorin Piha, direktor Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu, direktor Tekije d.o.o. Ante Kolić, koordinator poslovanja Tekije Stjepan Vukušić, rukovoditelj razvojno-tehničkog sektora tvrtke Tekija Milan Beslić, predstojnica Ureda državne uprave Olivera Baričević, Renata Tajs, voditeljica službe za gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove pri Uredu državne uprave, Miroslav Taborski, voditelj požeške ispostave Hrvatskih voda, te Ivica Kovačević, direktor pleterničkog Komunalca i Daniel Stipić iz Grada Pleternice.

Aglomeracije Pleternica i Požega dva su najveća projekta vezana uz sustav odvodnje u Požeško-slavonskoj županiji ukupne vrijednosti oko 350 milijuna kuna s PDV-om. U Pleternici je planirano 45,5 kilometara kanalizacijske mreže, 14 crpnih stanica, šest retencija i četiri preljeva, te pročistač na rijeci Orljavi, obuhvaćena su naselja od Kuzmice prema Pleternici – Trapari, Novoselci, Gradac, Frkljevci, Kadanovci, Bresnica, Sulkovci, a vrijednost radova je 178 milijuna kuna od čega dio sufinancira EU, a dio Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te grad Pleternica.
- Izgradnjom aglomeracija riješit ćemo probleme za idućih više desetaka godina i na taj način pružiti našim sugrađanima kvalitetan način odvodnje. U suradnji s Hrvatskim vodama, Ministarstvom poljoprivrede i lokalnom samoupravom imamo mogućnost taj projekt provesti i završiti u predviđenom roku što nam je svima u interesu.

U Požegi je u planu izgradnja novog vodovoda dužine 15 kilometara Velika – Požega, 30 tisuća metara rekonstrukcije kanalizacijskih mreža u samom gradu, izgradnja kanalizacijske mreže Trenkovo- Trnovac i Marindvor – Štitnjak te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Identično financiranje je i za Grad Požegu, a procijenjena vrijednost je oko 150 milijuna kuna.

Tema jučerašnjeg sastanka bila je problematika rješavanja imovinsko-pravnih poslova, a u cilju pronalaženja zajedničkog rješenja nepotpunog izvlaštenja dijela katastarskih čestica u aglomeraciji Pleternica.

- Zahvaljujući gradonačelniku Darku Puljašiću i gradonačelnici Antoniji Jozić te njihovoj organizaciji na terenu na dobrom smo putu rješavanja svih problema. Nema pitanja koje je otvoreno na koje ne bismo trebali dati odgovore jer je to naša obveza. Imamo dužnost ove projekte s europskim novcem provesti jer je to nacionalni interes. Svaka potrošena kuna mora biti transparentna, rokovi nemaju alternativu, a sve izmjene kao takve moraju biti isključivo u korist projekta. – rekao je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.