Petak, 16 Studeni 2018 10:03

Završna konferencija za projekt Energetska obnova zgrade Područne škole Skenderovci

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SKENDEROVCI - Održana je završna konferencija za projekt Energetska obnova zgrade Područne škole Skenderovci, Osnovne škole Dragutina Lermana Brestovac. Šesti je to realizirani projekt energetske obnove od ukupno 12 projekata u sklopu Poziva 4c1.3 „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.“

Mjere energetske obnove kojima se postigla planirana ušteda obuhvatile su toplinsku izolaciju vanjskih zidova, toplinski je izoliran pod prema negrijanom prostoru, strop prema negrijanom prostoru, izmijenjen je dio vanjske stolarije, te je postojeći sustav grijanja zamijenjen energetski visokoučinkovitim. Navedenim radovima ostvarena je ušteda toplinske energije u iznosu od 84 % u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred B.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 15. studenog 2017. godine, a nakon završne konferencije sve će aktivnosti projekta biti realizirane. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 439.361,38 kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 256.477,63 kn, dok preostali dio preuzima Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole.

Uspješnom prijavom na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini osigurano je do 109.205,72 kn vlastitih troškova, čime se značajno smanjio udio financiranja Požeško-slavonske županije.

Župan Alojz Tomašević se obratio prisutnima te izrazio svoju zahvalnost svima koji su sudjelovali u realizaciji još jednog projekta energetske obnove područnih škola naše županije.

- Jako sam ponosan na to što smo obnovili još jednu područnu školu i zahvalan sam svima koji su to omogućili i usprkos svemu trudili se da to i postignemo. Mnogi kažu da je ovo trošak vremena i novca što obnavljamo škole u kojima nema djece, no takvi ljudi odbijaju vidjeti cjelokupnu sliku i naš plan. Ovakvim projektima sprječavamo gašenje područnih škola i osiguravamo ljudima koji su ostali na tim područjima da bezbrižno mogu odgajati svoju djecu u rodnom kraju te da ta djeca imaju standardne uvjete školovanja kao djeca u gradovima, a samim time potaknuti stanovnike da opstanu na ovim prostorima. Meni kao županu je od velike važnosti svaki stanovnik županije i svako dijete koje je budućnost iste te županije, stoga svima nastojimo osigurati što bolje uvjete za život i nadamo se spriječiti odlazak iz naše države.

Načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić također se obratio svima te se zahvalio županu i svima koji su omogućili da ovakav projekt koji je od velike važnosti za općinu i Skenderovce bude ostvaren.

Zamjenik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška pozdravio je sve prisutne te se zahvalio županu na još jednoj uspjeloj suradnji kao i Regionalnom koordinatoru Panori. Također je izrazio ponos i rekao kako mu je jako drago što je u Požeško-slavonskoj županiji odrađen veliki broj projekata ovakvog tipa i da će nastaviti pružati potporu jer je to dokaz da se puno toga može ostvariti uz dobru volju i suradnju.

elementi vidljivosti