Četvrtak, 18 Listopad 2012 08:21

Zajedno u rekonstrukciju pruga

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRAD POŽEGA POTPISAO UGOVOR S HRVATSKIM ŽELJEZNICAMA - 

POŽEGA – Pruga Požega - Veliku neće se zatvoriti, nego će se uskoro njome voziti normalnim brzinama, saaznali smo na tiskovnoj konferenciji koju je nakon potpisivanja Ugovora o rekonstrukciji ovog željezničkog pravca sazvao požeški gradonačelnik Zdravko Ronko i predsjednik Uprave HŽ infrastrukture Darko Peričić. Time su demantirana razna nagađanja da će se i ovaj željeznički pravac uskoro zatvoriti.

Radovi kreću za mjesec dana

Radovi na rekonstrukciji željezničke pruge u dužini od 11 km kreću za mjesec dana, a po prvi puta svoj interes je iskazala i lokalna zajednica koja će sudjelovati u ovom zajedničkom projektu vrijednom 25 milijuna kuna. - Svojedobno je na djelu bila filozofija prethodne Vlade RH i uprave HŽ-a da se ukidaju pojedine pruge, jer da su nerentabilne, da ne donose dobit, da nisu potrebne ni gospodarstvu ni stanovništvu – istakao je gradonačelnik Ronko navodeći upravo primjer kada je prije dvije godine ukinuta je pruga Pleternica – Čaglin – Našice, a uskoro i smanjena brzina za Veliku na 20 km. Unatoč peticijama građana, ukazivanjima da je taj pravac u Domovinskom ratu bio jedini prometni pravac i spas za istočnu Slavoniju, pa i prosvjedi lokalnog stanovništva, posebice Čaglinčana koje je najviše pogodilo ukidanje željezničkog prometa.

PA123702- Nije bilo razumijevanja, a u to vrijeme je župan Aladrović izjavio da neće primiti peticiju, jer da to njemu ne treba, a saborski zastupnik Franjo Lucić je rekao jasno i javno da za tom prugom ne žali. U Gradskoj vijećnici sam kao zastupnik i gradonačelnik preuzeo tu peticiju i tada rekao, ili će pruge biti, ili mene neće biti kao saborskog zastupnika. Dolaskom nove Vlade RH i nove Uprave HŽ, već od početka godine počeli smo lobirati da se riješi pitanje pruge u smislu rekonstrukcije – istakao je Ronko, zadovoljan što je HŽ prihvatio prijedloge i odmah krenuo sa planiranjem rješavanja problema prvo na pruzi prema Velikoj, a na proljeće i na pravcu Pleternica - Čaglin. Grad će sudjelovati u ovoj rekonstrukciji sa 350 tisuća kuna u kamenom materijalu koji će se ugraditi u nosivi postroj pruge.

Požega prva sudjeluju u rekonstrukciji pruge

Grad Požega je prva lokalna zajednica koja je izašla pred HŽ s prijedlogom da sudjeluje u financiranju rekonstrukcije, što će svakako ubrzati realizaciju ove rekonstrukcije, ali i biti primjer drugim lokalnim sredinama koje su zainteresirane za željeznički prijevoz, istakao je predsjednik Uprave HŽ infrastrukture, Darko Peričić, najavljujući u slučaju dobrih vremenskih prilika završetak radova u proljeće. Dok budu trajali radovi na pravcu Požega-Velika vozit će zamjenski autobusi. – Ovakav stav lokalne zajednice i njeno uključivanje u posao rekonstrukcije, natjerao nas je na razmišljanje o Čaglinu, o Našicama. Već slijedeći mjesec grad Požega i HŽ infrastruktura potpisat će sporazum i o rekonstrukciji pruge Pleternica – Čaglin – Našice, koja bi krenula u proljeće – rekao je Peričić dodavši da će dio materijala, posebno pragovi i tračnice, biti dovezen s magistralne pruge Zagreb – Novska, koja se upravo rekonstruira, a koji zadovoljava standarde lokalne pruge. Peričić je najavio i usklađivanje voznog reda s potrebama učenika i radnika koji koriste ovaj pravac.

- Lobirajući za prvu prugu nismo propustili niti lobirati i za prugu prema Našicama. Točno je da smo mi 2010. godine insistirali u ime građana Požege, koji su izuzetno zainteresirani za poslovne i druge odnose prema Osijeku, u ime svih bolesnika koji koriste KBC Osijek, studenata koji su na osječkom sveučilištu, u ime poslovnih ljudi, i dakako nismo zaboravili niti 400 štićenika Doma za odrasle osobe u Ljeskovici, koji dolaze iz obitelji slabijeg imovnog stanja i kojima je to bila jedina veza sa svojim najbližima, napose i građana Čaglina, jedne od najnerazvijenijih općina – dodao je Ronko očekujući skori sporazum i početak radova na pruzi od koje su već svi digli ruke, a koja znači novi povratak života u Čaglin. Bit će to značajno i za upravo otvorenu Poslovnu zonu u Čaglinu koja ima prednost što se nalazi baš uz željezničku prugu, ale na kojoj vlakovi ne prometuju.