Ponedjeljak, 15 Listopad 2012 20:02

Među ročnicima i 28 žena

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PRISEGNUO DEVETI NARAŠTAJ DRAGOVOLJNIH ROČNIKA -

POŽEGA – Središte za temeljnu obuku u Požegi po drugi puta ove godine svjedočilo je svečanoj prisezi mladih ročnika. Prisegnuo je 9. naraštaj ročnika koji dragovoljno služe vojni rok, njih 288 od kojih je i 28 žena.

Za dragovoljno služenje vojnog roka od 2008. godine prijavilo se do sada 9250 kandidata od kojih 1290 žena, što pokazuje da ima interesa za služenjem dragovoljnog vojnog roka. Do sada je tu svoju želju ispunilo 2264 muškaraca i 279 žena. MORH je do sada potpisao ugovor s 1138 dragovoljnih ročnika za nastavak osposobljavanja za profesionalnog vojnika ili osposobljavanje za časnika Oružanih snaga.

PA073280Svečanoj prisezi u Vojarni 123.brigade nazočio je ministar obrane i izaslanik predsjednika RH Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Ante Lovrić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Dragutin Repinec, zamjenik župana Ferdinand Troha, požeški gradonačelnik Zdravko Ronko i predstavnici požeške vojarne, policije, državne uprave, vjerskih zajednica.

Čestitajući im na njihovom činu ministar Kotromanović je istakao da će svojom uvježbanosti, opremljenosti i osposobljenošću služiti na čast svima nama. Ročnicima su osigurani dobri uvjeti za život i rad a na njima je da predano uče i usvajaju znanja i vještine profesionalnog vojnika. Nakon svečane prisege i tradicionalnog bacanja vojničke kape u zrak ročnicima su prvi u čestitanje krenuli članovi obitelji koji su i ovoga puta u velikom broju nazočili svečanosti.

Janu Barbot iz Brinja posjetila je šira obitelj. – Došla sam ovdje jer mi je to bila želja. Po zanimanju sam poslovni tajnik, a zanimalo me kako je to u vojsci. Željela bih svoju karijeru nastaviti u oružanim snagama – istakla je Jana.

Andriji Marušiću iz Metkovića došli su roditelji koji su ga u uniformi jedva prepoznali. – Po zanimanju sam automehaničar a ovdje sam došao jer me je zanimalo kakav je život u vojsci. Otac mi je bio branitelj i to me je zanimalo, posebno oružje. Do sada je sve odlično, nema nikakvih problema, a ako sve prođe dobro nakon obuke želio bih se aktivirati u oružanim snagama – rekao je Andrija.