Ponedjeljak, 01 Listopad 2012 11:48

Uz Požegu još 12 gradova

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POTPISANI UGOVORI O FINANCIRANJU PROJEKATA ZA RJEŠAVANJA PRISTUPAČNOSTI OSOBAMA S INVALIDITETOM -

POŽEGA – Uz grad Požegu koja je bila i domaćin Ugovore o financiranju projekata za rješavanja pristupačnosti osobama s invaliditetom potpisali su još gradovi Prelog, Daruvar, Petrinja, Rijeka, Beli Manastir, Bakar, Kutina i Rab, općine Antunovac i Krapinske Toplice te Županija virovitičko-podravska. Ukupna vrijednost projekata za koja će u svojim sredinama sredstva izdvojiti i lokalne zajednice bit će velika, a Ministarstvo branitelja podupire ih s 1,5 milijuna kuna. Potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava nazočili su uz domaćina, požeškog gradonačelnika Zdravka Ronka, potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i ministar branitelja Predrag Matić.

- Požega je danas grad prijatelj invalida, grad koji je još prije 10 godina, dakle prije donošenja nacionalne strategije donio odluke za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom, grad koji je krenuo u rušenje barijera kako u glavama, jer i to je trebalo činiti, tako i uklanjanjem fizičkih prepreka, ali i drugih barijera kako bi im omogućili pristup svim uslugama ili informacijama. Danas u gradu Požegi živi 2.914 osoba s invaliditetom, što je 11% svih građana – predstavio je svoj grad požeški gradonačelnik Zdravko Ronko.

Da je to grad koji zaista vodi računa o osobama s invaliditetom, istakao je predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Požeško-slavonske županije i grada Požege, Ivan Begić ističući odličnu suradnju udruge i grada i rješavanje svih bitnih pitanja za invalidne osobe daleko prije od svih drugih sredina.

Upravo potpisanim projektom osiguravaju se sredstva od 146 tisuća kuna kojom će se izgraditi podizna platforma na zgradi gradske uprave, kojom će se osigurati pristupačnost invalidnim osobama i uredima na katu.

I do sada su se izdvajala iz više izvora dosta velika sredstva za te namjene, međutim ta sredstva nisu uvijek najbolje bila distribuirana i koncentrirana su na velika središta, istakla je potpredsjednica Vlade RH Milanka Opačić, zbog toga je formirano povjerenstvo od svih ministarstava koje će ocjenjivati najbolje projekte i udruženim sredstvima daleko više napraviti.