Srijeda, 19 Rujan 2012 19:22

Pripremljeni projekti teški 25 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

DAN GRADA KUTJEVA I BLAGDAN MALE GOSPE -

KUTJEVO – Svečanom sjednicom Gradskog vijeća uz mnogobrojne uzvanike grad Kutjevo je obilježio svoj Dan grada koji tradicionalno proslavlja uz blagdan rođenja Blažene Djevice Marije ili Male Gospe. Grad Kutjevo je ove godine tek uspio riješiti problem dugova koji su nastali u prošlom razdoblju i koji su do sada kočili normalan rad i razvoj, a posebno investicije, te su kako je rekao gradonačelnik Ivica Nikolić i novi predsjednik Gradskog vijeća Josip Silović „konačno prodisali“. Nakon tromjesečne blokade riješili su dug prema Tekiji koji je nastao zbog izgradnje magistralnog vodovoda, a sada rješavaju i ostala dugovanja grada Kutjeva.

- Kako sada gledamo kompletne infrastrukturne projekte s područja grada, prvo projekte možemo očekivati do 2015. godine, a u godinama nakon toga uz sredstva EU i fondova države riješiti i u izvedbi. Trenutno imamo u fazi ishođenja lokacijske ili građevinske dozvole za odvodnju za 8 naselja, vodoopskrbe za 6 naselja, za asfaltiranje neasfaltiranih putova za preostala naselja – istakao je gradonačelnik Nikolić, koji kaže veću pažnju posvećuju i zaštiti okoliša i čišćenju divljih deponija. Izrađuje se urbanistički plan naselja Močenice 3 i prostorni plan grada Kutjeva. Na odobravanju u ministarstvima trenutno imaju tri projekta, kanalizacija Bektež, obilaznica Vetovo i gospodarska zona Kutjevo. Vrijednost tih projekata je 12 milijuna kuna.

- Još ovoga mjeseca očekujemo sredstva od SAFUOM preko 5 milijuna kuna za dovršenje infrastrukture u industrijskoj zoni. Osim vodovoda, kanalizacije, struje, plina, dovršit će se i lokalne prometnice u gospodarskoj zoni. Odobren je i projekt kojim dobivamo svu potrebnu opremu za laboratorij za vinare i pčelare, u kojemu ćemo zaposliti nove djelatnike i stvoriti uvjete da postanemo novi vinski centar kada su u pitanju laboratorijske analize. Do sada takav laboratorij postoji samo u Križevcima i ovaj cijeli prostor Slavonije i Baranje bit će nam tržište za potrebne analize vinarima i pčelarima – rekao je gradonačelnik Nikolić, koji dodaje da i Turistička zajednica radi da profilira Kutjevo kao što bolju turističku destinaciju. Pripremljeni su projekti za desetak turističkih odmorišta, od centra do vinogradarskih lokacija i planine Krndije. Grad pomaže i brojne udruge u radu, no nekim udrugama će se zahvaliti na obvezi financiranja, jer udruge ne daju zajednici ništa niti sudjeluju u društvenom radu grada Kutjeva.

Bez obzira na sve probleme i naslijeđenih 6,5 milijuna kuna minusa ovaj grad očekuje svjetliju budućnost, da će Kutjevo biti najljepši mali grad u Hrvata, gdje će se željeti doći, živjeti i graditi – zaključio je gradonačelnik Nikolić.

Na svečanoj sjednici okupljenima su se obratili zamjenici župana Ferdinand Troha i Željko Jakopović, načelnici općina Jakšić, Kaptol i Velika, koji su istakli dobru suradnju s gradom Kutjevom, od infrastrukturnih projekata do povezivanja turističkih kapaciteta.