Ponedjeljak, 26 Ožujak 2018 11:48

Pakracu odobreno 7,5 milijuna kuna za obnovu središnjeg gradskog trga

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

USKORO NOVO LICE TRGA BANA JELAČIĆA -

PAKRAC - Gradu Pakracu odobreno je gotovo 7,5 milijuna kuna od strane Agencije za plaćanje u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske i to za obnovu središnjeg gradskog trga bana Josipa Jelačića.

Ukupna vrijednost projekta je 8.856.135 kuna od čega je 7.448.000 kuna prihvatljivo sufinanciranje u bespovratnom iznosu kroz Podmjeru 7.4. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.

Pakrac novi trg 2

Projekt točnog naziva: „Urbanističko – arhitektonsko rješenje središnjeg gradskog trga – glavni trg i pješačka ulica, izradili su u suradnji LRA Poduzetnički centar Pakrac d.o.o. i Grad Pakrac. Projekt obuhvaća rekonstrukciju površina od 8.120 metara kvadratnih i to Ulice hrvatskih velikana i Trg bana Josipa Jelačića, kroz rekonstrukciju postojeće komunalne infrastrukture, uređenje pješačke komunikacije i zelene površine, postavljanje urbane opreme i arhitektonskih elemenata kao sastavnica projektiranog urbanog prostora.

Kako je navedeno u projektu, njegov cilj je „povećanje kvalitete društvenog života i kulturnih aktivnosti te sveukupno poboljšanje temeljnih usluga za stanovništvo u ruralnom naselju kroz izgradnju kvalitetne infrastrukture. Projekt doprinosi općem cilju poboljšanja kvalitete života lokalnog stanovništva i zaštite okoliša kroz izgradnju komunalne infrastrukture, a podrazumijeva rekonstrukciju trga i pješačke ulice u centru grada. Provedbom projekta će se doprinijeti kvaliteti komunalne infrastrukture i poboljšati kvaliteta života lokalnog stanovništva.Pakrac novi trg 3

Rekonstrukcijom glavnog trga s pješačkom ulicom se potiče razvoj ruralnog područja, što je i glavni cilj ovog projekta. Stvaraju se preduvjeti za poticanje društveno gospodarskog rasta i zaustavljanje negativnog depopulacijskog trenda u ruralnim područjima“.

- Do sada smo iskoristili sve Mjere ruralnog razvoja, vodoopskrba sjeverozapadnog dijela, izgradnja prometnice u dijelu Aleje kestenova i sada obnova središnjeg trga za što smo ukupno dobili oko 15 milijuna kuna nepovratno. Financiranje navedenih projekata je u 100 % iznosu iz Mjera ruralnog razvoja, ali smo odlučili iz gradskog proračuna financirati neprihvatljive troškove kako bi projekti u cijelosti bili završeni.

Zahvaljujem se Ministarstvu poljoprivrede na čelu s ministrom Tomislavom Tolušićem i Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Pokazalo se da su najave Mjera ruralnog razvoja rezultirale onome čemu smo se nadali, rekla je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.Pakrac novi trg 4

Nakon potpisivanja ugovora s Ministarstvom poljoprivrede slijedi provođenje javne nabave i potpisivanje ugovora s izvođačem radova i nadzorom te će onda započeti radovi na obnovi trga, a očekivano vrijeme provedbe projekta je 18 mjeseci.

Ciljna skupina projekta su svi na koje će projekt pozitivno utjecati na razini svrhe projekta. Primarna ciljna skupina je lokalno stanovništvo koje će projektom dobiti nove sadržaje i obogatiti društveni život i slobodno vrijeme. Jedna od ciljnih skupina su i razne udruge i poduzetnici sa područja grada Pakraca koji će dobiti prostor gdje će moći svakodnevno izlagati svoje proizvode, organizirati sajmove i razne manifestacije. Projekt cilja i na turiste i posjetitelje koji će se moći prošetati gradom i kroz arhitektonske elemente upoznati sa poviješću grada Pakraca.

Nakon potpisivanja ugovora o financiranju, predviđeno je podnošenje Zahtjeva za isplatu predujma, sredstva se planiraju povući u 3 rate s uključenom isplatom predujma u iznosu od 50% od maksimalnog iznosa potpore. Ostatak od 1,4 milijuna kuna će se financirati iz proračunskih sredstava Grada Pakraca kroz tri proračunske godine.

Tekst/foto: Grad Pakrac