Petak, 09 Siječanj 2015 15:10

Perspektiva i položaj mladih u Požeško-slavonskoj županiji

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAKLJUČAK SAVJETA MLADIH POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

POŽEGA – Savjet mladih Požeško-slavonske županije održao je svoju tematsku sjednicu pod nazivom Perspektiva i položaj mladih u Požeško-slavonskoj županiji, te nakon sjednice usvojili i zaključak.

- Problemi mladih Požeško-slavonske županije kao i cijele Hrvatske su brojni, a najveći je nezaposlenost. Nezaposlenost IMG 1570mladih rastući je problem s dugoročnim posljedicama za pojedince, zajednicu, gospodarstvo i društvo u cjelini. U zadnjih nekoliko godina prijelaz mladih iz škole, fakulteta na posao postao je duži, složeniji i turbulentniji. Sve više mladih napušta svoju sredinu te odlazi tražiti posao u inozemstvo (Njemačka, Austrija, Kanada...), što nosi za posljedicu dugoročnog starenja, a samim time i smanjenja stanovništva. Obrazovni sustav također ne prati kretnje na tržištu rada, producirajući kadar s malim mogućnostima zaposlenja u struci.

Također, mladi nisu zadovoljni mjerama koje im se pružaju poput rada za 1.600 kuna odnosno 2.400 kuna. Ta naknada za njihov rad nije im dostatna ni za potrebe njihovog života. Sve više mladih nije u mogućnosti zasnovati obitelj upravo zbog populističkih mjera zapošljavanja koje im se nameću. Mladi nisu zadovoljni stanjem i politikom u državi te načinom na IMG 1569koji se prema njima odnose vladajući. Hrvatsku treba voditi osoba koja zna, može i hoće. Osoba koja se brine za ravnomjeran razvoj cijele Hrvatske, nudi zajedništvo i brine se za sve stanovništvo naše domovine, a ne samo za sebe. Pogotovo želi razgovarati o potrebama mladih te rješavati njihove probleme.

Zahtjevaju se nužne promjene koje će pokrenuti Hrvatsku i njeno gospodarstvo te isto tako pozivaju se mladi da jasno i glasno kažu što i kako žele. Upravo zbog toga Savjet mladih kao nestranačko i savjetodavno tijelo Požeško – slavonske županije poziva mlade da 11. siječnja 2015. godine glasaju na predsjedničkim izborima za gospođu Kolindu Grabar Kitarović jer ona jedina nudi potreban zaokret. Potrebno je sve učiniti kako bi se stanje promjenilo i kako bi se pomakli s mjesta na kojem smo već dugi niz godina. Mlade se mora cijeniti i treba im se ponuditi bolja budućnost u domovini, jer ipak na kraju “svijet ostaje na mladima” – stoji u zaključku Savjeta mladih Požeško-slavonske županije.