Utorak, 09 Rujan 2014 09:59

Odnijeli spomen kamen u Udbinu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEŠKI OGRANAK HRVATSKOG DOMOBRANA  -

UDBINA / POŽEGA – Delegacija članova Udruge Hrvatski Domobran, ogranak Požega odnijeli su proteklog tjedna spomen kamen "Logor Glis 1945. Požega" u Udbinu, koji će biti ugrađen na memorijalni zid crkve Hrvatskih Mučenika. Delegaciju je predvodio Dragan Franić, predsjednik požeškog ogranka. 

P1150140Ove godine Dan hrvatskih mučenika slavio se 30. kolovoza, zadnju subotu u kolovozu, kako je najavljeno na dan posvete Crkve 2011. god. I ubuduće će slavlje biti u zadnju subotu u kolovozu. Crkva hrvatskih mučenika je oltar koji se uzdiže nad „molitvenim prostorom“ Krbavskog polja, mjesta na kojemu je pred 521 godina, 1493. u samo jednom danu poginulo oko deset tisuća branitelja, među njima i „cvijet hrvatskog plemstva“. Takvih žrtvenika bilo je mnogo kroz našu povijest. Ova crkva želi biti vidljivi znak zahvalnosti današnjeg naraštaja svima onima koji su se žrtvovali da bi njihovim suvremenicima i idućim naraštajima na ovom našem prostoru bilo bolje.

 Kamen temeljac novoj Crkvi položen je 9. rujna 2005. Crkva je građena po uzoru na prvu hrvatsku katedralu, crkvu sv. Križa u Ninu, i obogaćena tradicionalnim oblicima hrvatskog graditeljstva. Posebno je istaknuta ideja mučeništva (Sv. Križ), braniteljska sudbina našeg naroda kao „predziđe kršćanstva“ (tvrđavno krunište prema Krbavskom polju), osebujnost glagoljske kulture (glagoljsko slovo A na preslici) i vjernost krsnim obećanjima (Višeslavova krstionica u sredini crkve – ispod kupole). Spomen kamenje s brojnih mjesta mučeništva ugradit će se u žrtveni zid crkve.