Ponedjeljak, 26 Svibanj 2014 10:45

Pobjednik EU izbora Koalicija predvođena HDZ-om

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

KAKO JE GLASALA POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA  -

POŽEGA – Koalicija stranaka predvođena HDZ-om u kojoj su zajedno bili kandidati HSS, HSP dr. Ante Starčević, Blok umirovljenici zajedno ukupni je pobjednik Izbora za EU parlament u našoj županiji, i to znatno uvjerljivije nego u cijeloj Hrvatskoj. Ova koalicija dobila je čak 51,50% glasova. Zanimljivo je da je drugo mjesto s 23,99% glasova ostvarila koalicija predvođena SDP-om u kojoj su još HNS, IDS i HSU, a dobila je još manje glasova nego ta koalicija na nivou Hrvatske.
Glasači u našoj županiji dali su kao treće plasiranoj glasove koaliciji Zajedno za Hrvatsku koju predvodi HDSSB, i 7,10% glasova, te nešto manje od prosjeka RH i ORAHU koji je dobio 6,64%. Neopravdano medijski forsirani Laburisti u našoj županiji nisu bili niti blizu da pređu izborni prag, te su osvojili tek 2,41% glasova, dok je Nacionalni forum Nikice Gabrića s tek osvojenih 1,65% glasova.

 

Uspoređujući sa izborima prošle godine vidljiv je veliki porast koji je dobila koalicija predvođena HDZ-om, za gotovo 9%, dok je koalicija koju predvodi SDP pala za 2%.

 

Grad Požega 

 

U gradu Požegi gdje živi trećina glasača također je pobjedu odnijela koalicija HDZ-a koja je dobila 48,06% i taj rezultat je za čak 10% bolji nego prošle godine. Koalicija SDP-a dobila je 27,88% i to je lošiji rezultat nego prošle godine za gotovo 6%. U gradu Požegi ORAH je osvojio treće mjesto a HDSSB četvrto. Veliki uzlet postigli su glasači HDZ-a, a sve manji broj ljudi glasa za SDP, što se tumači i time što je SDP izgubio vlast u gradu Požegi nakon desetljeća vladavine i dolazi do velike stagnacije članstva i potencijalnih birača.

 

rezultati