Utorak, 06 Svibanj 2014 11:09

Dužničko ropstvo stanovnika Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

SAVEZ ZA HRVATSKU ZABRINUT SVE VEĆIM SIROMAŠENJEM GRAĐANA -

POŽEGA – Čelnici koalicije Savez za Hrvatsku upozorili su na sve veće siromašenje građana, sve veći broj blokiranih i građana pod ovrhom, te zabrinutost što situacija mnoge vodi u dužničko ropstvo, dok istovremeno država i njene institucije ne rade ništa po tom pitanju. – U blokadi je 5.225 građana na području Požeško-slavonske županije, a u gradu Požegi 1.813 građana, što ga svrstava na 25. mjesto ljestvice gradova s blokiranim građanima. Hrvatski građani uglavnom duguju financijskom sektoru, bankama. Dakle problemi u kojima su se našli građani je odnos hrvatskih banaka i hrvatskih građana. Krajem veljače u našoj županiji blokirano je i 189 pravnih osoba, tvrtki, s ukupnim iznosom blokade 76,5 milijuna kuna. Kod obrtnika je situacija daleko teža jer ih je blokirano 410 sa 96 milijuna kuna - istakao je samo neke dosta porazne podatke Dražen Đurović, predsjednik IO HDSSB-a Požeško-slavonske županije. IMG 5807
Poseban problem za građane je i sve veći broj ovrha, koji posljednjih godina samo rastu. – Trenutno u Slavoniji je u prodaji preko 600 nekretnina, od kojih je 55 na području naše županije, a nekoliko stotina je još u postupku postupka ovrhe i prodaje. Ukupna slika šest godišnje recesije je strmoglavi gospodarski pad koji je dosegao 15%, a svi pokazatelji socijalnog stanja pali su za 25%, što građani više ne mogu izdržati. Mi smatramo da se kao mjera svakako provede da onima kojima je pod ovrhom jedina nekretnina, da u njoj ostanu živjeti. Banke nisu na gubitku, jer su odavno naplatile svoja potraživanja, a većina dugova su posljedica kamata, a banke niti u ovoj krizi ne propadaju – kaže Đurović koji smatra da niti banke nemaju koristi od prodaje nekretnina u bescjenje, gube ljudi koji ostaju bez nekretnina, gledamo samo slike dramatičnih deložacija gdje se angažiraju kordoni policije, što sve dovodi samo do veće traume za cijelo društvo, od čega baš nitko nema koristi. HDSSB koji je parlamentarna stranka tražit će izmjenu takvog ovršnog zakona amandmanom koji će uskoro predložiti u Saboru.
- Ako država ima pravo ne jedan clin start, onda i hrvatski građani koji su upali u jednu dubiozu iz koje se ne mogu nikako izvući moraju imati neko pravo na početak, ne mogu ostati vječno zarobljeni u jednoj situaciji iz kojeg nema izlaza – kaže Đurović koji analizira i veliki pad zaposlenosti u županiji od 20%, a ovo stanje aktualna Vlada RH još samo ubrzava. Na to stanje ne može više nitko žmiriti, pa niti koalicija Zajedno za Hrvatsku. Prije godinu dana i predsjednik Josipović je isticao da smo dotakli dno, no mi već godinu dana još više uranjamo.