Četvrtak, 20 Ožujak 2014 21:27

Puca koalicija SDP i HSU na županijskoj razini

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Bez najave oduzet vijećnički mandat HSU-a u županijskoj skupštini

POŽEGA – Iznenađenje za sve pa i za Hrvatsku stranku umirovljenika bilo je pojavljivanje Zdravka Ronka (SDP) i najava da će povući iz mirovanja svoj mandat na prošloj Skupštini Požeško-slavonske županije. Taj mandat je imao Branimir Šćulac (HSU) koalicijski partner SDP-u na proteklim lokalnim izborima na županijskoj razini, gradu Požegi, gradu Kutjevu, gradu Pakracu i nekim općinama, koji je sada ostao bez mandata vijećnika. Svakako da je to odmah prokomentirano pucanjem ljubavi između te dvije stranke zbog toga što je vijećnica Mirjana Novaković (HSU) podržala odluku o legalizaciji za 1 kunu i proračun grada Požege po prijedlogu gradonačelnika Vedrana Neferovića (HDZ) i vlasti u gradu Požegi.
 - HSU je na prošlim lokalnim izborima ostvarila dobar rezultat i šest vijećničkih mjesta, te jedan zamjenski mandat u Županijskoj Skupštini. Vjerovali smo da je to rezultat dogovora iskrenih partnera, koji će se međusobno uvažavati, dogovarati i usaglašavati mišljenja, koji smo participirali na temelju ugovora od 06. lipnja prošle godine. Na potpuno neobjašnjiv način, koalicijski partner ničim izazvan, bez poštivanja odredbi koalicijskog sporazuma, potajno, bez da o tome obavijesti koalicijskog partnera, aktivirao ponovno mandat u Skupštini, dovodeći tako HSU u vrlo ozbiljnu situaciju. To samo pokazuje koliko se prljavo radi u ostvarivanju vlastitih ciljeva i koliko se malo skrbi o umirovljenicima, jer se na ovaj način onemogućuje istima da djeluju. To je politička prijevara – istakao je sada već bivši vijećnik Branimir Šćulac, predsjednik ŽO HSU na tiskovnoj konferenciji na kojoj su se okupili predsjednici svih ogranaka HSU s područja županije da bi analizirali nastalu situaciju.
Naravno da je povod svemu podrška HDZ-ovoj vlasti u gradu Požegi od stane HSU, jer je upravo na tim točkama SDP planirao rušenje proračuna u neriješenom odnosu glasova. HSU grada Požege ističe Svetislav Marić, predsjednik GO HSU naprosto nije mogao glasati drugačije i o tome su na vrijeme obavijestili svog koalicijskog partnera. – Dizanjem ruke naše vijećnice bila je u pitanju legalizacija objekata za 1 kunu,a tu mi nismo mogli da ne dignemo ruku jer gotovo 90% umirovljenika ima neki objekt za legalizaciju. Tu je došlo do hlađenja između nas i SDP-a, iako mi i danas držimo čvrsto tu koaliciju, no oni nas više ne zovu. Na slijedećem požeškom Gradskom vijeću mi smo na proračun dali 10 amandmana, a prihvaćeno nam je 8, od kojih su 4 već realizirana. Dobili smo nove autobusne linije, plaćanje troškova odlaska na liječenje u druge gradove, dobili smo edukaciju za 70 umirovljenika u poznavanju rada na računalu i ta edukacija je već prošla, dobili smo projekt postavljanja nastrešnica na gradska autobusna stajališta. Podržan je i naš projekt uređenja gradskog parka – kaže Svetislav Marić, koji dodaje da umirovljenici jednostavno nisu mogli ne podržati proračun koji je HDZ-ova vlast značajno okrenula prema umirovljeničkoj populaciji. Između ostalog dobili su i prostor za stranku u centru grada koji su od prijašnje SDP-ove vlasti tražili u dva mandata i nisu ga ostvarili. Posebno ih iznenađuje što su u međusobnim kontaktima s koalicijskim partnerom imali traženje da odbiju apriori sve točke na sjednicama vijeća koje predlaže HDZ sa svojom koalicijom, što HSU nije mogao jer bi direktno glasao protiv umirovljenika. Iz dana u dan kažu u HSU raste im broj članova i danas imaju više članova nego ikad, što tumače i svojom principijelnošću u zaštiti prava i interesa umirovljenika.