Četvrtak, 24 Listopad 2013 10:03

Čelništvo HDZ-a iznosi neistine

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

ŽUPANIJSKI SDP REAGIRAO NA PROŠLOTJEDNE IZJAVE HDZ-a -

POŽEGA – Nakon prošlotjednog istupa čelništva HDZ-a županije svoj osvrt ovaj tjedan dali su čelnici Županijskog odbora SDP-a, predvođeni predsjednikom SDP-a i saborskim zastupnikom Zdravkom Ronkom. - Imali smo prilike čuti i slušati te vrle zaštitnike požeško-slavonskog poduzetništva, posebno zastupnika u Hrvatskom saboru Franje Lucića, gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić, a isto tako i njihove sekundante, župana Alojza Tomaševića i požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića. Posebno je u tome, naravno i bez jednog argumenta prednjačio Franjo Lucić, iznoseći niz neistina i objeda, prema Vladi RH, prema ministarstvima, prema Poreznoj upravi i posebno je iznio niz uvredljivih opaski prema ministru Slavku Liniću, zbog kako on to kaže niz represivnih, nasilnih aktivnosti i iživljavanja koje provode prema poduzetnicima. Zbog svega toga mi imamo i obveze da istaknemo slijedeće, apsolutno je neistinito da 50% obrtnika i poduzetnika požeško-slavonske županije više ne funkcionira zbog represije i nasilnih mjera RH. nasilnih mjera apsolutno nema, porezne represije apsolutno nema a da se obveze prema društvu moraju platiti, to je valjda i razina kućnog odgoja – rekao je Ronko i iznio podatke da je od 2011-2013. u županiji manje samo 79 obrta, od kojih su neki otišli u mirovinu ili promijenilo status, a da nema niti jednog uništenog obrtnika na području županije. registar novoosnovanih društava pak pokazuje da je 2011. osnovano 44 trgovačkih društava, 2012. njih 60, a 2013 do sada 75 trgovačkih društava, što mpokazuje da broj trgovačkih društava raste.

Tko će vratiti milijunske dugove

Vicko Njavro, potpredsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih šuma je istakao da su neki pojedinci sebi zamislili da mogu zavaljati i javna poduzeća i banke i državu, no SDP to mišljenje ne dijeli. – Sve svoje tvrtke Franjo Lucić je odveo u programirani stečaj i u tome pravcu sada vodi i Građu promet. Prvo ih je sve usisao pa preko njih sve pokupio, od 12 milijuna braniteljskih kredita, subvencija, preprodaja imovina, pumpanje troškova, pranje novca, da bi potom iz tih tvrtki sve isisao i ostao dužan. ostao je dužan radnicima 2,1 milijun kuna, Hrvatskim šumama 15,7 milijuna, ostalim dobavljačima 2,1 milijuna, bankama i fondovima 52,1 milijuna, Ministarstvu financija 6,6 milijuna pozajmica 1 milijun, što kad sve zbrojimo iznosi 80 milijuna kuna koji se za sada zna. Od toga iznosa neće se gotovo ništa ili vrlo malo naplatiti – kaže Njavro i poziva državu da taj novac pronađe, jer je sve to u apartmanima na moru, Austriji i čarapama. Njavru posebno brine tko je omogućio da se na jamstvo od 300 tisuća kuna dade Tofradu 17,5 milijuna kuna drvne mase.

Najsiromašniji zastupnik u Saboru

Ivan Čolak ističe da je Lucić dao osobne mjenice kod dizanja kredita, a onda imovinu prenio na užu i širu obitelj. – Vjerojatno zbog toga da se onemogući naplata mjenica, jer on danas nema ni kuće, ni voćnjaka, ni zemljišta, ni automobila, ali zato vozi BMW. Tako je zapravo fiktivno postao najsiromašniji saborski zastupnik – kaže Čolak  i pita što uz njega predstavlja župan Tomašević koji troši više nego što mu zakon dozvoljava da troši a istovremeno od Vlade i ministarstava traži milijunsku pomoć, pa i gradonačelnik Neferović koji traži pomoć od brojnih ministarstava a da istovremeno pljuju po toj Vladi. Tako ih nitko neće primiti i sigurno će naići na zatvorena vrata ako ne promijene svoj odnos prema Vladi.