Srijeda, 03 Srpanj 2024 12:14

Otvoreno pismo ministru poljoprivrede: Ministre Dabro, vrijeme je da krenete s riječi na djela!

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)
Zagreb, 2. srpnja - Ponovno svjedočimo velikim štetama na poljoprivrednim usjevima i imovini građana koje je prouzročila tuča, a najteže je pogođena Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, ali i druge županije. Pozivamo Vas da žurno pomognete poljoprivrednicima, našim građanima koji su ponovno pretrpjeli velike štete na svojim usjevima i imovini uslijed jučerašnjeg nevremena.

Te štete nisu problem samo domaćem proizvođaču hrane ili problem imovine građana i nije ih dovoljno promatrati isključivo kroz prizmu nadoknade štete poljoprivredniku kroz osiguranja od tuče već je to daleko širi problem. Naime, uništeni usjevi su problem svima jer kao posljedicu imamo veći uvoz poljoprivrednih proizvoda, vrlo često daleko niže kvalitete nego što su to domaći proizvodi. Ljudi su ponovno u svega nekoliko minuta ostali bez krova nad glavom, bez uvjeta za osnovne životne potrebe.

Martina Vlašić Iljkić
Ovom temom se bavimo već godinama, kao i činjenici da moramo daleko veću pažnju posvetiti načinima prevencije šteta na poljoprivrednim usjevima, poljoprivrednim gospodarstvima i imovini građana. Vidimo i dalje da Ministarstvo poljoprivrede i Vi na čelu ministarstva, kao i vaša prethodnica, nemate adekvatno rješenje za ovaj problem. Još uvijek imamo lutanja vezano za primjenu Zakona o obrani od tuče. Tijekom 2021. godine je pokrenut postupak – javno savjetovanje za donošenje Zakona o prestanku važenja Zakona o sustavu obrane od tuče. Nakon toga ništa. Niste ponudili rješenje unatoč obećanju da ćete ponuditi žurno rješenje, još po preuzimanju dužnosti.

Naime, nakon što su se stručnjaci iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske usuglasili da dosadašnji način protugradne obrane „nije dobar zbog toga što nije dovoljno učinkovit i zagađuje“, Zakon ipak nije izmijenjen, a domaći proizvođači doslovno su ostavljeni da se snalaze kako god umiju i znaju.

Ministarstvo trenutno zakon provodi djelomično, tek se nakon godina pauze primjenjuje obrana od tuče putem prizemnih generatora i otopine srebro – jodida, za što će stručnjaci reći da nije dovoljno adekvatna obrana. Znamo da su saborski zastupnici Domovinskog pokreta bili dosta oštri po ovoj temi, bivši zastupnik Davor Dretar je najavljivao prosvjede u prošlom mandatu, a sada ste najavili žurna rješenja. O navedenoj problematici sam Vam postavila upit dana, 12. lipnja 2024. godine, no odgovor još uvijek nisam zaprimila.

Nedopustivo je i neprihvatljivo da odgovornost zbog posljedica tuče prebacujete na hrvatskog poljoprivrednika, a da mu Ministarstvo tek nudi opciju osiguranja usjeva i nasada te nabavu protugradne mreže sredstvima EU fondova, odnosno obnovu poljoprivrednog zemljišta. Tražimo od Vlade i vas kao resornog ministra žurne odgovore, primjenjiva rješenja za buduće nepogode i žurnu pomoć građanima za sanaciju posljedica jučerašnjeg nevremena.

Znamo da su odštete minimalne i ne pokrivaju štetu, te se isplaćuju sa velikim vremenskim odmakom, unatoč tome što im je pomoć potrebna odmah - stoji u priopćenju za medije koje potpisuje Martina Vlašić Iljkić, zastupnica u Hrvatskom saboru.
 
Naslovna fotografija: Slavonija info