Utorak, 14 Svibanj 2024 10:42

U prigodi obilježavanja 102. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana HDZ položio vijenac i lampione podno biste

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Izaslanstvo Županijske organizacije HDZ požeško-slavonskog obilježilo je 102. obljetnicu rođenja dr. Franje Tuđmana, utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice, državnika i prvog hrvatskog predsjednika. Povodom obljetnice koja se obilježava na današnji dan 14. svibnja članovi Predsjedništva ŽO HDZ-a i GO HDZ-a grada Požege položili su cvijeće i zapalili lampione podno biste dr. Franji Tuđmanu koja se nalazi ispred Fakulteta za turizam i ruralni razvoj u Požegi.

IMG 2422Nakon polaganja cvijeća predsjednica ŽO HDZ-a požeško-slavonskog Antonija Jozić vodila je molitvu uz bistu dr. Franje Tuđmana.

Franjo Tuđman – general, povjesničar, državnik (Veliko Trgovišće, 14. 5. 1922. – Zagreb, 10. 12. 1999.). Sudionik partizanskog pokreta od 1942., a od 1945. do 1961. u djelatnoj vojnoj službi na poslovima u Beogradu tijekom koje je postigao čin general-bojnika Jugoslavenske narodne armije. Od 1961. do 1967. bio je direktor Instituta za historiju radničkog pokreta Hrvatske u kojem je otvorio nekoliko osjetljivih tema iz suvremene prošlosti, uključujući i preuveličan broj žrtava stradalih u Jasenovcu. To ga je dovelo u sukob s režimom, prijevremenog umirovljenja i isključenja iz Saveza komunista Hrvatske. Zbog političkog angažmana 1971. osuđen je na devet mjeseci zatvora, a zbog nekoliko izjava inozemnim medijima 1981. ponovno je osuđen, ovaj put na kaznu od tri godine zatvora koju je zbog bolesti dijelom izdržao.

Politički se ponovno aktivirao početkom 1989. kada je inicirao osnivanje Hrvatske demokratske zajednice s platformom prevladavanja ideoloških podjela u hrvatskom nacionalnom korpusu. S njom je pobijedio na višestranačkim izborima u proljeće 1990. i izabran je za predsjednika Predsjedništva, odnosno predsjednika Republike Hrvatske. Od svibnja iste godine do smrti najutjecajniji je hrvatski političar što je potvrdio pobjedama na predsjedničkim izborima 1992. i 1997. godine. Zahvaljujući polupredsjedničkom sustavu, imao je u rukama sve ključne elemente hrvatske politike: obranu, unutarnji red i vanjske poslove. U raspletu jugoslavenske krize zalagao se za konfederalnu Jugoslaviju, a potom neovisnu Hrvatsku. Umješnim vođenjem rata, usprkos nepovoljnim gospodarskim prilikama i nesklonome međunarodnom okruženju, dao je ključan doprinos stvaranju Republike Hrvatske kao samostalne države.IMG 2417

Nakon polaganja vijenca i molitve predsjednik Udruge utemeljitelja HDZ-a Požega Robert Ostrun je istakao: - Danas na 102. rođendan našeg jedinog i rekao bih pravog predsjednika dr. Franje Tuđmana s ponosom sjećamo se i njega i nas koji smo ga baštinili. Što vrijeme dalje ide shvačamo njegovu veličina i uspjeh kao čovjeka, državnika i oca naše domovine. 

Prof. dr. sc. Borislav Miličević, predsjednik GO HDZ-a Požega je rekao:  - Danas na obljetnicu rođenja dr. Franje Tuđmana utemeljitelja hrvatske države, paljenjemn svijeća i molitvom za dušu pokojnog hrvatskog predsjednika, odajemo počast djelu kojega je on učinio za modernu Hrvatsku s vjerom da ćemo mi koji ju baštinimo u HDZ-u postignuća i sve vrijednosti prenijeti na mlađe generacija kako bi Hrvatska u budućnosti bila još bolja i prosperitetnija zemlja. .

Predsjednica ŽO HDZ Požeško-slavonskog Antonija Jozić je istakla: - U organizaciji ŽO i GO HDZ Požega okupili smo se kod biste pokojnog dr. Franje Tuđmana na dan 14. svibnja kada je on rođen 1922.godine, osnivač HDZ-a, prvi hrvatski predsjednik i čovjek koji je ostvario zajedno s hrvatskim braniteljima ideju o suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj, u kojoj danas svi mi imamo priliku živjeti i priliku izgrađivati i ostvarivati sve ove ideje koje je postavio dr. Franjo Tuđman. U posljednih dvije godine postigli smo značajan napredak ulaskom u Euro područje i Šengen. Ideja o Hrvatskoj kao zajednici europskih država u potpunosti je ostvarena. To je razlog da se mi i danas na njegov rođendan sjećamo dr. Franje Tuđmana, njegove ideje i svih njegovih postignuća.