Utorak, 05 Ožujak 2024 15:36

Femicid je samo smokvin list za opasni Lex AP

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Socijaldemokrati su u utorak osudili licemjernim što se Vlada koristi femicidom kao velikim i stvarnim društvenim problemom da bi opravdali ograničenje medijskih sloboda koje će biti rezultat donošenja izmjena Kaznenog zakona, odnosno tzv. Lex AP.

Podsjetili su kako su jedini oporbeni klub koji je ostao u sabornici i glasao protiv tog zakona te time iznio jasan i nedvosmislen stav da je i najmanje nazadovanje demokratskih standarda neprihvatljivo.

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović ocijenio je vrlo opasnim uvođenje trogodišnje kazne zatvora za one koji bi razotkrivali u koje je razine korupcije i klijentelizma ova zemlja ogrezla, da se zviždačima zatvaraju usta kao i novinare izlaže nelagodi ispitivanja i kopanja po mobitelima.

SD Davorko Vidović 2 050324„Ništa se nije promijenilo naknadnim ublažavanjem da se novinare neće moći zbog objave takvih informacija kazneno goniti. Vlada će propisivati tko će procjenjivati je li nešto javni interes ili ne, to je neprihvatljivo i veliki korak nazad u demokratskim standardima ove zemlje“, rekao je Vidović.

Zastupnica Katica Glamuzina izjavila je kako je Socijaldemokratima naročito krivo što vladajući opravdavaju ovu poražavajuću promjenu na način da koriste femicid jer Socijaldemokrati su ti koji su uvođenje femicida u Kazneni zakon pregledali prije više od dvije godine. Vlada je tada zaključila kako je to suvišno i nepotrebno.

„Sada kad je bilo potrebno nečim opravdati čin ukidanja medijskih sloboda, što ovaj zakon radi, poseglo se baš za femicidom i to smatramo iznimno licemjernim potezom. Da je Vladi stalo do rješavanja tog problema imali su na raspolaganju veliki broj alata koji su mogli primijeniti. Tražili smo amandmanima financiranje tajnog skloništa za žene žrtve nasilja. Mogli su provoditi Istanbulsku konvenciju koju su ratificirali, a ne da od GREVIO-a dobivamo negativna izvješća. Mogli su i u ovaj zakon unijeti dodatne definicije iz te konvencije koje bi sucima i tužiteljstvu pomogle adekvatno prepoznati taj zločin. Ovakvim načinom pisanja zakona te se promjene neće ni morati provoditi“, rekla je Glamuzina.

Nadodala je kako se problem femicida ovim zakonom neće riješiti stoga će Socijaldemokrati ponovno glasati protiv ovakvih izmjena jer smatraju kako bi ograničavanje medijskih sloboda moralo biti iznimno neprihvatljivo svakom demokratski nastrojenom čovjeku.

„HDZ donosi zakon o hrvatskom jeziku, a fućka im se za hrvatski jezik, donose zakon u koji ubacuju femicid, a briga ih za ubijanje žena. To se vidi iz tih zakona, sve je to dio političkog marketinga prikupljanja bodova. Donose uredbe o koeficijentima ne jer žele reformirati državnu upravu već jer žele ušićariti koji glas dojmom da se povećavaju plaće. Svo to licemjerje je nešto što traži od građana ove zemlje da iziđu na izbore i glasuju za one koji će ponuditi alternativu ovakvom stanju koje je HDZ stvorio“, zaključio je Vidović.