Srijeda, 25 Rujan 2013 09:46

Protiv više cijene dopunskog osiguranja

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA REAGIRA -

POŽEGA – Čelništvo i vijećnici županijske Skupštine i požeškog gradskog Vijeća Hrvatske stranke umirovljenika na tiskovnoj konferenciji reagirali su na najavu promjene cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja, koja smatraju najviše pogađa umirovljeničku populaciju. – Do sada su umirovljenici s nižim mirovinama plaćali policu po povlaštenoj cijeni od 50 kuna, a tek oni s mirovinom preko 5.100 kuna plaćali policu od 120 kn. Novim prijedlogom od 70 kuna za sve, najveća skupina umirovljenika s manjim mirovinama bit će pogođena povećanjem od 20 kuna mjesečno, dok će sve ostale skupine s višim prihodima imati zapravo smanjenje cijene polica – ističe Branimir Ščulac, predsjednik ŽO HSU.

HSU ne podržava niti povećanje dobne granice za starosnu mirovinu s 65 na 67 godina, jer je prosječni životni vijek u Hrvatskoj niži za 5 godina nego u zemljama Europe, a na burzi trenutno imamo preko 120 tisuća mladih do 34 godine starosti.

HSU ne prihvaća niti tzv. švicarsku formulu za usklađivanje mirovina, već traže da se ozakoni omjer 70:30 u korist većeg indeksa između bruto plaće i potrošačkih cijena, a što predstavlja za 25-35 posto povoljniji postupak usklađivanja mirovina.

Kako su članovi HSU vijećnici na koalicijskoj listi sa SDP-om, nastojat će svoja mišljenja uskladiti na klubovima prije sjednica, neće se konfrontirati nego pokušati dijalogom riješiti prijedloge koji se tiču populacije umirovljenika. Neće napuštati sjednice jer za to nisu dobili mandat od svojih glasača, što nisu niti do sada činili iako su njihovi koalicijski partneri napuštali sjednice iz protesta.