Četvrtak, 22 Veljača 2024 10:02

2. sjednica Savjeta mladih RH uz predsjedavanje Lare Mandić iz Brestovca uz nazočnost predsjednika Vlade RH

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

ZAGREB - Održana je 2. sjednica Savjeta mladih Republike Hrvatske na kojoj su sudjelovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, članovi savjeta te predsjednica Savjeta mladih Republike Hrvatske Lara Mandić, s područja općine Brestovac.

vrh 4626 01- Naša uloga ovdje nije samo zastupanje interesa mladih, već i da ih povežemo, ojačamo njihov glas te ih potaknemo da se aktivno uključe u oblikovanje svoje budućnosti. Ovdje smo kao predstavnici svojih županija, što nam pruža jedinstvenu priliku da povežemo različite perspektive, iskustva i potrebe mladih iz svih dijelova Republike Hrvatske jer  svaka županija ima svoje specifične karakteristike, resurse i izazove, ali smo ovdje da iskoristimo tu raznolikost kao temelj za zajedničko djelovanje, za razmjenu dobrih praksi i ideja koje će nam pomoći da bolje razumijemo potrebe mladih – rekla je Mandić.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, poručio je kako smatra jako važnim da savjeti mladih djeluju u svim hrvatskim županijama, kao još jedan instrument jačanja politike ravnomjernog regionalnog razvoja, što je i okosnica politike Vlade. Osvrnuo se i na niz aktivnosti koje je Vlada Republike Hrvatske poduzimala za mlade.

Vezano uz politiku zapošljavanja, istaknuo je kako je broj mladih zaposlenih na neodređeno vrijeme povećan za 58 posto, sa 122 tisuće na 194 tisuće mladih, u mandatu ove Vlade. Istodobno, rekao je kako je broj mladih zaposlenih na određeno vrijeme smanjen sa 138 tisuće na 99 tisuća te da je udvostručen broj mladih koji su pokrenuli vlastiti posao. Istaknuo je kako je njih sada 10 tisuća, a da su mnogi od njih koristili politiku aktivnih mjera zapošljavanja.

vrh 4633 01

Državna tajnica Željka Josić, istaknula je i donošenje Nacionalnog programa za mlade za razdoblje 2023. do 2025. godine, dokumenta vrijednog 7,9 milijuna eura, koji sadrži niz mjera, poput sufinanciranja opremanja centara za mlade i subvencioniranja stanovanja mladih.

- Iznimno nam je važno da su članovi savjeta mladih, mladi iz svih dijelova Republike Hrvatske. Bitno nam je da su oni aktivni i aktivno iznose svoja razmišljanja. Hrvatska je prilično raznolika pa su prema tome i potrebe mladih ljudi različite – rekla je Josić. 

Na radnom dijelu sjednice donesene su izmjene i dopune Poslovnika o radu Savjeta mladih Republike Hrvatske te je izabran predstavnik u Savjet za mlade Vlade Republike Hrvatske, za kojega je izabrana Brestovčanka Lara Mandić, dok je za zamjenika izabran Luka Kamenečki.