Petak, 06 Listopad 2023 11:59

Potrebno je preventivno djelovati odmah kako bi spriječili sve češće slučajeve nestanka djece

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

U Hrvatskoj se trenutno traga za 36-ero djece, a ukoliko se nešto ne poduzme, stanje bi se moglo pogoršati  -

Povodom obilježavanja Dječjeg tjedna saborska zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić ukazala je na problem nestanka djece. Gotovo se svakog dana suočavamo s viješću da se traga za nekim djetetom, a prošli se tjedan tragalo za četvoro djece na istoku Hrvatsku.

„Zastrašujući su podaci da u EU svake dvije minute nestane jedno dijete, a u SAD-u je svakih 40 sekundi jedno dijete oteto ili je nestalo. U Hrvatskoj se trenutno traga za 36-ero djece, a ukoliko se nešto ne poduzme, stanje bi se moglo pogoršati.“ – upozorava.

Slučajevi nestanka djece uvjetovani su različitim životnim okolnostima i događajima te zahtijevaju žurno postupanje stručnjaka iz različitih resora, policije, socijalne skrbi, zdravstva, odgoja i obrazovanja i organizacija civilnog društva. Nestanci su rizični i iznimno opasni događaji čije posljedice  mogu biti neprocjenjivo teške pa i fatalne. U slučaju nestanka djeteta prvi korak je prijavljivanje policiji kako bi se na vrijeme započelo s traganjem.

„Ono što nikako ne pomaže nestaloj djeci jest činjenica da ne postoje objedinjene pisane procedure i ujednačena praksa koja bi osigurala viši stupanj učinkovitosti i hitnosti u postupanju u slučaju nestanka djeteta, kao i postupanje nakon pronalaska nestalog djeteta, kao npr. psiho-socijalna pomoć.“ – rekla je.

Kao rješenje tog problema izrađen je prijedlog Protokola o postupanju u slučaju nestanka djeteta kako bi se jedinstvenim dokumentom uredili načini i rokovi postupanja pojedinih tijela i organizacija te prava i obveze roditelja u procesu pronalaženja nestalog djeteta. No, ovaj Protokol još uvijek nije usvojen na razini države te se postupci u slučaju nestanaka djece i dalje nisu ujednačili na razini RH.

„Tako smo jedna od rijetkih država u Europi koja nema konkretan protokol u ovoj važnoj temi. Nestala djeca nisu samo statistički podaci, oni su ljudi koji su se ne svojom voljom našli u problemima i na svima nama je da im prvenstveno pomognemo da se ne nađu u kategoriji nestalih, a ako se to i dogodi, da institucije naprave sve da se što prije pronađu.“ – ustvrdila je Nikolić.

Važno je i da se što prije implementiraju i dokazani učinkoviti mehanizmi poput AmberAlert sustava, odnosno sustava uzbunjivanja šire javnosti u slučaju nestanka djeteta. Ključan je i transparentan način traganja za djecom koji bi uključivao prikaz svih nužnih informacija koji mogu pomoći u potrazi, a posebno fotografija nestale djece u Nacionalnoj evidenciji nestalnih osoba.

„Prva 24 sata ključna su u potrazi za djecom. Stoga, ovim putem pozivamo sve relevantne dionike za uključivanje i suradnju kako bi prevenirali slučajeve nestanaka i bjegova djece, ali i kako bi svako nestalo dijete pronašlo svoj put kući. Odgovornost je Vlade i nadležnih ministarstava da uvedu ove sustave. Ne smijemo čekati da se i nama dogode scenariji s tragičnim ishodima nego moramo preventivno djelovati odmah.“ – zaključila je Nikolić.