Petak, 31 Ožujak 2023 09:35

Ojačana pravila o transparentnosti plaća korak naprijed u postizanju ravnopravnosti na tržištu rada

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

U Europskom parlamentu raspravljalo se i glasovalo o jačanju primjene načela jednakih plaća muškaraca i žena za jednak rad ili rad jednake vrijednosti. Novo zakonodavstvo EU-a od poduzeća zahtijeva objavu informacija koje olakšavaju usporedbu plaća radnicima zaposlenim kod istog poslodavca, a za poslodavce koji ne budu poštovali pravila predviđene su kazne.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak snažno zagovara primjenu načela jednakih plaća žena i muškaraca kako bi se žene osnažile ne samo u sadašnjosti, već i u budućnosti. - Usvajanje ovog izvješća korak je naprijed u postizanju ravnopravnosti između žena i muškaraca na tržištu rada. Žene češće rade na poslovima koji su slabo plaćeni, koji podrazumijevaju skraćeno radno vrijeme ili nesiguran rad. Sve to posljedično dovodi i do manjih mirovina, financijske ovisnosti i siromaštva žena, koje je posebno vidljivo kada je riječ o energetskom siromaštvu. Za milijune žena na radnim mjestima ove mjere nude nadu u budućnost bez emocionalne težine i financijske diskriminacije u plaćama. S obzirom na to da bitka još nije gotova, možda će trebati još malo vremena da se ta budućnost ostvari, ali napokon možemo reći da su temelji za pozitivnu promjenu postavljeni - izjavila je europarlamentarka Sunčana Glavak.MEP Suncana Glavak

Razlika u plaćama između žena i muškaraca od 11 posto u Hrvatskoj manja je nego na razini Europske unije, gdje iznosi oko 13 posto. To znači da su žene u prosjeku zarađivale 13 posto manje od muškaraca na istim radnim mjestima, čime se dolazi do podatka da žene jedan mjesec u godini zapravo rade besplatno.

Poduzeća s manjim brojem zaposlenih imat će duži rok za usklađivanje sa odredbama Direktive, što će im omogućiti provedbu potrebnih promjena bez nerazmjernog opterećenja administrativnim ili financijskim naporima.