Breadcrumbs

Petak, 11 Studeni 2022 09:04

Nebriga za tvornicu Orljava još jedan primjer lošeg rezultata projekta Slavonija, Baranja, Srijem

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Povodom prosvjeda radnica sada već bivše Tvornice košulja Orljava u Zagrebu priopćenjem se oglasila jedina saborska zastupnica iz Požege Martina Vlašić Iljkić, koje donosimo u nastavku. - Na raspravi u Hrvatskom saboru, o Izmjenama i dopunama Zakona o radu, u prvom čitanju, 20. listopada 2022. godine sam postavila upit ministru Marinu Piletiću, o preuzimanju odgovornosti i da li će isplatiti neisplaćene otpremnine za 172 radnice nekadašnje tvornice Orljava? Nakon nejasnog odgovora o odgovornosti Agencije za osiguranje radničkih tražbina i spremnosti isplate otpremnina, uputila sam i premijeru Andreju Plenkoviću 07. studenog 2022. godine zastupničko pitanje, koje nastavno navodim.

Tvornica Orljava u Požegi je bila jedna od posljednjih tekstilnih tvornica u RH, čija tradicija proizvodnje i prodaje košulja trajala gotovo 60 godina. U vlasništvu je države, odnosno Vlade RH, a gotovo 50 godina radila je većinu proizvoda za strateškog partnera Olymp-a iz Njemačke. Tvornica je sada u stečaju, a đakovačka firma Hemco je uzela pogon u najam na određeno vrijeme, preuzela četrdesetak radnica, a šivaju se uniforme za državne službe, vojsku i policiju.

Iako je država vlasnik Tvornice, radnice su bile primorane organizirati prosvjed na Markovom trgu da bi im se isplatile zaostale plaće, a i dalje potražuju neisplaćene otpremnine. Radi se o pet bruto plaća za 172 radnice, što iznosi 450 000 eura.

Budući se država pokazala kao loš poslodavac i nije poštovala radne propise, organiziran je prosvjed bivših radnica Orljave, za isplatu neisplaćenih otpremnina. Moj upit je – da li ćete preuzeti odgovornost i isplatiti neisplaćene otpremnine?

            Uništenje tvornice Orljava je još jedan pokazatelj nebrige i rezultat Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, odnosno pokazatelj njegove propasti. Uspješnost projekta bi se trebala ocijenjivati sa svakim spašenim ili novotvorenim radnim mjestom, a nažalost ona se mjeri u eurima uloženim u društvene domove u praznim ruralnim krajevima. Svakom daljnjom nebrigom za Slavoniju Vlada RH dodatno gospodarski, demografski i socijalno devastirapodručje koje je nepravedno zanemareno. Očekujemo provedbu zakonskih propisa i isplate otpremnine za nekadašnje radnice Orljave i zaustavljanje agonije radnica koje svoja prava potražuju danas na Markovom trgu u Zagrebu, ali i svaki mjesec nas na to podsjećaju okupljanjem ispred, odnedavno i zatvorene trgovine Orljava u centru Požege. Država treba biti primjer kako se cijeni radnika, ali u ovom i brojnim drugim slučajevima je primjer kako se radnika omalovažava - kaže u svom priopćenju saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić.