Utorak, 21 Svibanj 2013 13:37

Dobili smo nova predstavnička tijela lokalne samouprave

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ZAVRŠIO PRVI KRUG GLASOVANJA NA LOKALNIM IZBORIMA ZA ŽUPANIJU, GRADOVE I OPĆINE  -

 

U DRUGOM KRUGU GLASOVAT ĆEMO ZA KANDIDATE ZA IZBOR ŽUPANA, NAČELNIKA OPĆINE ČAGLIN, TE GRADONAČELNIKE LIPIKA, KUTJEVA I POŽEGE

POŽEGA – Izbori su na području cijele županije prošli mirno, nismo imali incidenata, nismo imali većih poteškoća niti neugodnih situacija. Čak je bilo i manje onih izbornih incidenata kao što su deranje plakata, koji ne spadaju u teže povrede izbornih pravila. Za drugi krug moramo osigurati da na mjestima gdje ima veći broj birača postavimo najiskusnije ljude koji imaju višegodišnje iskustvo u izborima – istakao je na tiskovnoj konferenciji nakon izbora Branislav Miljević, predsjednik Izbornog povjerenstva županije.

U prvom krugu glasovanja dobili smo nova predstavnička tijela za sve jedinice lokalne samouprave, tako je izabrano 36 novih članova Skupštine županije. novu skupštinu činit će 16 vijećnika koalicije HDZ-HSP AS, 12 vijećnika koalicije SDP-HSU, 4 vijećnika koalicije HDSSB-ZELENI HR, 2 vijećnika koalicije HSS-HSLS-SU-ZELENA LISTA i dva vijećnika nezavisne liste Joze Gavrana. kako niti jedna stranka i koalicija nema ju natpolovičnu većinu, pred strankama do formiranja skupštine predstoje poslijeizborne koalicije kojima će se nastojati osigurati većina u skupštini od 19 „ruku“. Za sada najveću prednost pri formiranju vladajuće koalicije ima HDZ koji je osvojio 16 mandata i potrebne su mu još samo tri „ruke“ za prevlast u skupštini.

Slična situacija je i u nekim općinama i gradovima gdje se kandidiralo veliki broj lista, od kojih su mnoge i dobile svoje predstavnike, pa će garnitura na vlasti biti šarolika od koaliranih stranaka. Stabilnu većinu osigurao si je HDZ u Lipiku, Pakracu, Pleternici, Brestovcu, Jakšiću, Kaptolu i Velikoj. SDP nije ostvario stabilnu većinu niti u jednoj lokalnoj samoupravi, pa niti u gradu Požegi, gdje prvi puta od 21 vijećnika ima samo 9 mandata i za vlast u gradu morat će posegnuti za sporazumom o koaliranju. HDZ je osvojio 8 mandata, te će također morati potražiti koaliciju za osvajanje natpolovične većine, a za to im trebaju glasovi HDSSB koji je osvojio 2 mjesta i Nezavisne liste Nine Smolčića koja je osvojila također 2 mjesta.

Drugi krug glasovanja

U drugi krug glasovanja ponovno ide cijela županija jer niti jedan kandidat za župana nije dobio natpolovičnu većinu, pa tako u drugom krugu za novog župana biramo između Alojza Tomaševića (HDZ) i Vicka Njavre (SDP) koji su dobili najveći broj glasova.

U drugi krug glasovanja ide i općina Čaglin koja mora donijeti odluku o svom novom ili starom načelniku, te grad Lipik koji bira novog gradonačelnika između dva najbolje plasirana kandidata. Odluku o tome hoće li ostati stari ili će zasjesti novi gradonačelnik donose i građani Požege koji biraju između Zdravka Ronka (SDP) i Vedrana Neferovića (HDZ), te građani Kutjeva koji biraju između Ivice Nikolića (SDP) i Josipe Miličević (HDSSB). Dakle motivacije u nekim sredinama ima pa se očekuje ponovno dobra izlaznost na birališta, kada kažemo dobra mislimo da će biti bolja od prosjeka cijele Hrvatske koju smo i ovaj puta imali, no ona tek prelazi polovicu broja birača. Ponovno naglašavamo na ovim izborima odlučujemo o sebi i svojoj budućnosti, što bi trebao biti dobar povod da se izađe i u većem broju na biračka mjesta.