Banner 750x94 sajam ant

Untitled 1

Banner 750x94 advent pleter

advent plet

Breadcrumbs

Nedjelja, 30 Siječanj 2022 12:26

LAG-ovima 251 milijun kuna za provedbu lokalnih razvojnih strategija - za LAG s područja Požeštine niti kune

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Agencija za plaćanja je završila postupak dodjele sredstava iz prijelaznog razdoblja 2021. – 2022. i s 54 lokalne akcijske grupe (LAG) ugovorila dodatnih 251 milijuna kuna za provedbu lokalnih razvojnih strategija. S time su sredstva iz novog programskog razdoblja 2021. – 2027. na raspolaganju LAG-ovima za daljnju distribuciji korisnicima u skladu s lokalnom razvojnom strategijom (LRS) svakog pojedinog LAG-a. 

Od ukupno 251 milijun kuna, gotovo 195 milijuna je namijenjeno distribuciji korisnicima putem LAG natječaja za različite operacije iz Programa ruralnog razvoja, a sve u skladu s LRS. S obzirom na činjenicu da je jedno od temeljnih LEADER načela pristup „odozdo prema gore“ (bottom up), glavni uvjet za prijavu na LAG Natječaj je da korisnik ima sjedište na LAG području te se projekt mora provoditi na tom području.

Valja naglasiti kako su LAG-ovi u dosadašnjoj provedbi LRS putem LAG natječaja odabrali 2639 projekta ukupne vrijednosti 400 milijuna kuna (103% ukupne alokacije), Agencija za plaćanja je ugovorila projekte vrijednosti 372 milijuna kuna (97%) i isplatila 195 milijuna kuna (50%).

Slijedom navedenog, obavještavamo sve potencijalne korisnike da se o mogućnostima prijave na LAG natječaje obrate LAG-u prema svome sjedištu.     

Konačni izračun sredstava po LAG-u možete preuzeti OVDJE.

Popis LAG-ova s pripadajućim JLS možete preuzeti OVDJE. 

Za 4 općine i 3 grada s područja Požeštine nije izdvojena niti jedna kuna, jer nakon velikih problema oko rada LAG-a koji je uključivao općine Brestovac, Velika, Kaptol, Jakšić, gradove Pleternica, Kutjevo i Požega, te upitnog statusa LAG-a koji je i mijenjao imena i doregistracija po svemu ta grupa izgleda više ne postoji. Nema je na spisku dobitnika sredstava, a nema niti na spisku LAG-ova. Gradovi Lipik i Pakrac odmah u početku su se uključili u LAG Zeleni Trokut iz Novske, a općina Čaglin u LAG Posavina iz Slav. Broda i oni su kroz te LAG-ove dobili sredstva za dalji razvoj.

Zašto i kako se ovo dogodilo da ovih naših 7 lokalnih jedinica više nije nigdje organizirano kroz LAG-ove za koje se izdvajaju znatna EU i državna sredstva za razvoj lokalne zajednice, a nitko od odgovornih to ne iznosi u javnosti.