Banner 750x94 sajam ant

Untitled 1

Banner 750x94 advent pleter

advent plet

Breadcrumbs

Srijeda, 22 Prosinac 2021 19:33

SDP o stanju u gradu Požegi, stranačkom zapošljavanju, neuspjelim projektima i omalovažavanju vijećnika

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Na današnjoj konferenciji koju je sazvao SDP govorili su predsjednik Županijske organizacije SDP-a Mitar Obradović, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Dinko Zima i saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić.

I nadalje stranačka podobnost, a ne stručnost

Prošla je još jedna izborna godina. Požega ima novog gradonačelnika, koji je svojim aktivnostima i prije izrade proračuna u bitnom pokazao kako će upravljati Gradom. To je prije svega vidljivo zapošljavanjem gradskih pročelnica, koje svoj uspjeh na natječaju zahvaljuju  vjerojatno članstvom u HDZ-u a ne u iskustvom i rezultatima rada koji su nužni za mjesta na koje su izabrane.

Omalovažavanje  Grada Požege i gradskih vijećnika 

Novi način upravljanja Gradom je vidljiv i u odnosu prema zbivanju u gradu i samim gradskim vijećnicima. Do sada je gradonačelnik grada bio središnja figura svih društvenih zbivanja u gradu, a sada je to Županica. Gradonačelnik je samo posjetitelj događanja u gradu. Gradski vijećnici, koji su do sada, uz gradonačelnika predstavljali vlast u Gradu, a što oni u stvarnosti i jesu, postali su osobe bez gotovo ikakvog značenja. Više se gradske vijećnike ne zove niti na obilježavanje značajnih datuma u gradu, budući sve protokole nakon lokalnih izbora organizira Županija. Na božićnom domjenku koji je organizirao Grad Požega 21.12.2021.g.  pozvani su stranački i osobni prijatelji našeg Gradonačelnika, načelnici i gradonačelnici iz okolnih mjesta, zaposlenici gradske kuće i ostali podobni.  Očito su svi bitniji od gradskih  vijećnika, koji su izabrani od strane građana i koje oni predstavljaju. Ovakvim ponašanjem Gradonačelnika prema izabranim gradskim vijećnicima ponižena je institucija gradskog vijeće, a i sami  građani koji su birali vijećnike.                               

„Oluja projekata“ u predstojećem periodu

Novi Gradonačelnik je predstavio svoj prvi proračun kroz koji je odredio aktivnosti u narednom periodu.   Prema Prijedlogu proračuna za 2022.g. naš grad očekuje „poplava“ investicija i projekata, budući je planom predviđeno iznimno povećanje investicija u gradsku imovinu u odnosu na protekle godine.  Međutim, da je od plana do realizacije projekta jako daleki put pokazuje primjer nedavnih rezultata natječaja za sredstva programa ruralnog razvoja, gdje su projekti Grada Požege (dječji vrtić u Mihaljevcima i SRC Vidovci) bili 52 odnosno 113 mjesta ispod posljednjeg  projekta koji je bio prihvatljiv.

Planiranje  bez idejnih projekata i bez suglasnosti struke i građana

Izvršenjem proračuna za 2020. g. rashodi za nabavke i ulaganje u materijalnu imovinu iznosili su oko 24,7 milijuna kuna, posljednjim rebalansom za 2021.g. oko 20,2 milijuna kuna, za 2022. g. planirano je 77 milijuna kuna, a za 2023. g. 76,3 milijuna kuna. Naravno da svi građani podržavaju  ambiciozno postavljenu ljestvicu projektnih aktivnosti, ali nismo za to da se proračunom  predlažu aktivnosti za koje ne postoji projektna dokumentacija, a niti suglasnost struke i građana.  Tako se u  financijskim planu za 2022.g. i projekciji proračuna za 2023. i 2024.g.  planiraju utrošiti sredstva za uređenje Trga Svetog Trojstva, izgradnja tržnice uz koju bi se izgradio parking u ukupnom iznosu od oko 36 milijuna kuna, a da nitko ne zna kako ti projekti izgledaju, da li su potrebni  i što je sa prometom na Trgu. Hoćemo li opet biti svjedoci utroška sredstva i projekata s kojim niti građani, niti struka nisu zadovoljni kao što ste je to  bio slučaj sa izgradnjom Trga Svete Terezije ili propalim pokušajima rekonstrukcije Trga Svetog Trojstva???

Djelovanje vijećnika SDP-a u narednom razdoblju

Vijećnici SDP-a u narednom razdoblju će, kao i do sada, javno ukazivati na netransparentnost  Gradske uprave i gradskih institucija i zalagat će se za transparentnost u svim područjima, tražit će racionalizaciju svih troškova te da Gradsko vijeće odlučuje o smjernicama razvoja grada uz prethodno mišljenje i odobrenje naših sugrađana.

Svojim radom u proteklih pola godine vijećnici SDP-a su dokazali da su s pravom izabrani od strane građana jer su aktivno sudjelovali na svim sjednicama tražeći i predlažući poboljšanja za građane grada Požege. Od iduće sjednice u Gradsko vijeće se vraća saborska zastupnica Martinu Vlašić Iljkić, kojoj su građani dali svoje povjerenje kao drugoj na listi za Gradsko vijeće.  Do sada je, stranačkim dogovorom, kao njezina zamjena, bio Ivan Vlahović tadašnji predsjednik GO SDP Požega, koji na izborima nije uspio ući u Gradsko vijeće. Nakon njegovog istupanja iz stranke Martina je, u dogovoru sa Strankom, odlučila aktivirati svoj mandat te time vratiti legitimitet stranačkom mandatu.

Martina Vlašić Iljkić je izjavila da se veseli svom povratku u Gradsko vijeće te da je naročito radosna što će biti dio ekipe koja na svakom Gradskom vijeću aktivno sudjeluje iznoseći primjedbe i konstruktivne prijedloge, a što u prošlom sazivu nije bio slučaj.

Na kraju su Martina, Mitar i Dinko poželjeli svim žiteljima našeg Grada i Županije sretne i blagoslovljene Božićne blagdane te sretniju i bolju Novu 2022. godinu.