Banner 750x94 sajam ant

Untitled 1

Banner 750x94 advent pleter

advent plet

Breadcrumbs

Ponedjeljak, 01 Studeni 2021 10:12

WWF o COP26 u Glasgowu: Sva obećanja moraju biti ispunjena

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Uoči početka COP26 u Glasgowu, WWF poziva građanke i građane da se priključe kampanji #WeWontForget i pošalju čelnicima poruku da njihova obećanja o ublažavanju klimatske krize neće biti zaboravljena  -

Hitno provođenje efikasnih politika i mjera te ispunjavanje svih do sada danih obećanja o klimi dva su glavna zahtjeva koja svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF stavlja pred svjetske čelnike i čelnice uoči početka konferencije o klimi COP26.

Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP26 ove se godine održava u Glasgowu od 31. listopada do 12. studenoga. Na njoj se okupljaju predstavnici vlada iz cijelog svijeta kako bi se definirale zajedničke politike i mjere kao odgovor na klimatsku krizu, odnosno ispune obećanja s brojnih prethodnih sastanaka na vrhu, sažeta u Pariškom sporazumu iz 2015. godine.

 - Pokretanjem efikasnih i ambicioznih akcija i usmjeravanjem pregovora UN-a ka jednom cilju – ograničavanju globalnog zagrijavanja na prosječnih 1,5°C – možemo izbjeći najrazornije utjecaje klimatskih promjena na ljude i prirodu. Okupljanje u Glasgowu možda je posljednja prilika za usporiti klimatske promjene, za postizanje dogovora svjetskih čelnika i ispunjenje svih dosadašnjih obećanja vezanih za klimatske promjene - ističe izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

WWF je formulirao pet glavnih obećanja čije ispunjenje hitno očekuje od okupljenih na COP26. To su ubrzano smanjenje emisija ugljičnog dioksida, primjenjivanje rješenja utemeljenih na prirodi, hitna pomoć prirodi i ljudima da se prilagode, financiranje budućnosti i efikasno provođenje politika i mjera ublažavanja klimatskih promjena.

Hitno djelovanje vlada u regiji je neophodno. Balkan je posljednjih godina pod jakim utjecajem globalnog zatopljivanja i ranjiv na klimatske promjene. Zabilježen je porast prosječne temperature od 1,2ºC, a očekuje se dodatno zagrijavanje od 1,7 do 4°C, ovisno o primjeni lokalnih i međunarodnih mjera za smanjenje emisija stakleničkih plinova u narednim godinama.

Uoči COP26, države su pozvane da usvoje poboljšane, ambicioznije nacionalno određene doprinose – NDC (eng. Nationally Determined Contributions), što je do sada učinilo samo 13 od 192 potpisnice Pariškog sporazuma. Cilj WWF-ove kontrolne liste NDC je osvijetliti njihov napredak, potaknuti najbolje prakse, identificirati teškoće i ukazati na one koji zaostaju. COP26 je važna prilika za vlade, tvrtke i druge ključne igrače da pokažu kako su već spremni na ispunjenje svih danih obećanja vezanih za klimu.

WWF zato poziva građanke i građane da se priključe kampanji #WeWontForget i podsjete naše čelnike i čelnice da ne zaboravljamo njihova obećanja o ciljevima i konkretnim mjerama za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promjenama, kao i da je nužno da oni budu usklađeni s novim globalnim naporima.

 - Klimatske promjene su najveći problem s kojim se čovječanstvo suočava i da bismo ga riješili, nužno je zajedničko djelovanje. Upravo sam se zbog toga i uključila u WWF-ove klimatske projekte. Međutim, vlade su te koje trebaju povesti. Od COP26 očekujem konkretne mjere, koje bi se u najkraćem roku primijenile u većini država. Potrebni su nam i planovi, no još je važnija njihova primjena jer vremena više nemamo - kaže Minja Parabucki, predstavnica pokreta mladih WWF Adrije.

Moramo podsjetiti donosioce odluka da više nemamo vremena, a to svatko od nas može učiniti već danas dajući svoj glas za klimu. Svaki glas čini razliku: https://www.wwfadria.org/hr/ukljuci_se/cop26_sva_obecanja_moraju_biti_ispunjena/