Ponedjeljak, 15 Travanj 2013 09:47

Ukinut ću prirez jer se troši nenamjenski

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

NEZAVISNI KANDIDAT ZA POŽEŠKOG GRADONAČELNIKA NINO SMOLČIĆ -

POŽEGA - Požežani su u 11 godina uplatili 38 mil. kn. u cilju izgradnje brze ceste. Do danas nije niti zemljište otkupljeno, a novca nema. Ja bih volio da isti novac stoji na nekom izdvojenom, namjenskom računu pa da ga možemo upotrijebiti u svrhu za koju je ubiran no istih sredstava više nema. Stajališta smo i program predviđa da se prirez ukine do trenutka boljih kako gospodarskih prilika. Prirez ćemo ukinut do trenutka boljeg financijskog stanja građana i kada se bude počeo namjenski trošit – najavio je na tiskovnoj konferenciji Nino Smolčić, kandidat za gradonačelnika grada Požege i nositelj nezavisne liste za gradsko vijeće.

Iz okvira svojih gospodarskih mjera najavio povrat 50 % uplaćenih sredstava od legalizacije objekata i smanjenje komunalnog doprinosa kada preuzme vlast u gradu. - Vrijeme je da i jedinice lokalne samouprave traže uštede u poslovanju, a građanima i poduzetništvu ostave više sredstva jer je sustav nametnutih troškova previsok i neodrživ Ostavljanjem više sredstava tvrtkama i građanima pitanje je poznavanja ekonomske politike, odgovornosti i zdravog razuma. Osobno sam u nekoliko navrata tražio korjenite izmjene odluke o gradskim porezima, ali vlasti je bilo draže zavlačiti prste u već prazne džepove građana u cilju održavanja vlastitog pogona, nego tražiti druge putove za sufinanciranje projekata – rekao je Smolčić.

Građani više ne mogu plaćati sve nametnute troškove, a ukupno ih je preko 240. Sustav je postao prenapregnut i kod građana i kod pravnih osoba i vrijeme je i da lokalna samouprava traži prostore ušteda. - Prije 10 godina najavljivali su se brojni infrastrukturni projekti i u cilju njihove realizacije značajno je povećan komunalni doprinos i uveden prirez. Kako od svega ima iznimno malo, a situacija je, zbog krize, pada broja zaposlenih i nedostatka novca kod građana i pravnih osoba, iznimno teška odgovornost nalaže da pojedine naknade smanje, a svi oni namjenski uvedeni nameti za projekte koji nisu u postupku realizacije ukinu - zaključio je Smolčić.