Utorak, 29 Lipanj 2021 18:56

Predsjednik Vlade RH Plenković s ministrima posjetio Požeško-slavonsku županiju

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Požeško-slavonsku županiju, ranjenu nakon prošlotjednog velikog nevremena i nezapamćene tuče, u kasnijim poslijepodnevnim satima posjetio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. On je došao u posjetu dobiti najnovije informacije o veličini štete koju je grad Požega i susjedne općine pretrpio u ovom nevremenu. Dočekali su ga požeško-slavonska županica Antonija Jozić i gradonačelnik grada Požege dr. sc. Željko Glavić koji su ga upoznali s najnovijim podatcima o štetama ali i prvim koracima koji su poduzeti po pitanju sanacije štreta. Radni sastanak održan je u Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije.IMG 8777

Uz predsjednika Plenkovića u radni posjet došli su i ministri Josip Aladrović i Darko Horvat po drugi put u ovih nekolikjo dana, ministar Tomislav Čorić i potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević. Nakon upoznavanja sa informacijama o nevremenu obišli su nekoliko lokacija s najvećim štetama na objektima, stambenim i gospodarskim.

IMG 8780

 

Županica Jozić zahvalila je predsjedniku Vlade RH i ostalim ministrima koji su prisustvovali sastanku. - Prva procjena bila je u desecima milijuna kuna, no one su ipak u stotinama milijuna kuna i to Požeško-slavonska županija ne može sama sanirati, zajedno sa svojim općinama i gradovima. Jako nam je bitna podrška Vlade RH i predsjednika Vlade. Unaprijed zahvaljujem na odluci koju će Vlada RH donijeti već u četvrtak, vezano za prvi paket pomoći Požeško-slavonskoj županiji.

Željko Glavić zahvalio se na brzoj reakciji Vlade RH te istaknuo kako u gradu ima preko 1700 stambenih objekata koji su oštećeni. - U prethodnoj elementarnoj nepogodi, kada su nas zadesile bujične poplave bilo je 7,5 mil. kuna štete, te smo na ovom sastanku zamolili za žurnu pomoć u saniranju novih šteta nakon tuče, jer samo na gospodarskim objektima štete su oko 65 mil. kuna..

f2341fa0efc63cf40f8449430cf6a944 XL

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković naglasio je kako je cilj posjeta Požeško-slavonskoj županiji čuti procjene šteta i pronaći model pomoći pri saniranju te je naglasio kako će prvi paket pomoći biti konkretiziran već u četvrtak na sjednici Vlade. - Shvaćamo da kako uvid u situaciju traje, tako su i procjene šteta sve veće. Temeljem zahtjeva koji će biti proslijeđen od strane županice Jozić u ime gradova i općina, na sjednici Vlade u četvrtak, donijet ćemo prve odluke kako bismo pomogli ljudima prije svega na saniranju šteta koje su se dogodile te na saniranju šteta na poljoprivrednim kulturama koje su značajne. Nastojat ćemo dati dodatni doprinos da se sanira sve ono što se ovdje dogodilo, bilo da je riječ o bujičnim poplavama s početka lipnja ili događajima od 25. lipnja. Ministarstvo poljoprivrede već ima određena sredstva na raspolaganju jer se radi o velikim štetama, posebice u poljoprivredi. Drugi dio sredstava kanalizirat ćemo prema Županiji koja će sredstva distribuirati dalje, poput modela koji smo imali u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji.