Banner 750x94 sajam ant

Untitled 1

Banner 750x94 advent pleter

advent plet

Breadcrumbs

Utorak, 15 Lipanj 2021 08:58

Biskup msgr Škvorčević primio novu požeško-slavonsku županicu i novog požeškog gradonačelnika

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POŽEGA - U Biskupskom domu u Požegi, jučer 14. lipnja, požeški biskup Antun Škvorčević primio je Antoniju Jozić, požeško-slavonsku županicu i Željka Glavića, požeškog gradonačelnika, izabrane na nedavnim izborima. Na susretu je sudjelovao i Ivica Žuljević, predstojnik Ureda Požeške biskupije za katoličke škole.

Biskup je spomenutim dužnosnicima ponajprije čestitao na povjerenju koje su im iskazali građani  birajući ih na za navedene službe te im je poželio Božji blagoslov u služenju općem dobru stanovnika Požege i Požeško-slavonske županije. Potom je biskup uglednim sugovornicima predstavio koncept po kojem Požeška biskupija nastoji ostvarivati određene projekte na karitativnom, odgojno-obrazovnom, kulturnom i drugim područjima društvenog života. Kazao je kako su se oni do sada odvijali kao komplementarni programi onima koje je poduzimao Grad i Županija, izrazivši zahvalnost dosadašnjim njihovim čelnicima za suradnju. Istaknuo je uvjerenje da će se suradnja s novim vodstvom Grada i Županije nastaviti na još snažniji način za dobro građana, poštujući vlastitosti svih sudionika javnog života. Županica i Gradonačelnik podsjetili su na neka pitanja s obzirom na identitet grada Požege i njegovu prepoznatljivost u Hrvatskoj i svijetu, pri čemu povijesno-kulturna baština Katoličke Crkva ima veliko značenje, a koja je dobila novu dimenziju s osnutkom Požeške biskupije. Složili su se o mogućnostima bolje ugrađenosti crkvenih ustanova u kulturni život Grada i Županije, među kojima je Katedrala, Dijecezanski muzej i Riznica Katedrale te Biskupijska knjižnica. Razgovarali su o nekim pojedinostima karitativnog služenja Crkve i socijalnog djelovanja Grada i Županije te o međusobnoj koordinaciji u ostvarivanju određenih projekata, napose o Caritasovoj kuhinji i „Riznici dobrote“, tzv. „socijalnoj samoposluzi“. Razmotrena su i neka pitanja suradnje na odgojno-obrazovnom području, među ostalim i ostvarivanja određenih prava roditelja i učenika katoličkih škola, kako u produženom boravku tako u potpori za njihov prijevoz.DSC07028 scaled

Na kraju susreta biskup je županici i gradonačelniku uručio svoju knjigu „Riječ Božja nije okovana“ u kojoj su objedinjene homilije, poruke i pisma tijekom pandemije koronavirusa, a koja je predstavljena minuloga 12. lipnja, te medalju svoga biskupskog ređenja. Županica i gradonačelnik uzvratili su darom knjiga i plodova zemlje.