Četvrtak, 10 Lipanj 2021 13:17

Reakcija jednog od vijećnika koalicije Domovinskog pokreta i MOST-a koji su napustili sjednicu Gradskog vijeća grada Kutjeva

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

Na temelju Zakona o medijima, pročišćeni tekst zakona, NN 59/04, 84/11, 81/13 na snazi od 07.07.2013, članci 40., 41., 42., 43., 44., 45., 46.   šaljem Vam zahtjev da ispravite članak koji ste objavili na Vašem portalu  www.pozeska-kronika.hr, u srijedu, 09. lipnja 2021. godine u 10:41 h pod naslovom „ Konstituirano novo Gradsko vijeće grada Kutjeva sa predsjednikom Dariom Gotštajnom i odmah održana prva radna sjednica“ - zahtjev uputio Mato Jakovljević.

Citiram krivo navedene činjenice koje ste iznijeli:

  1. „Dva vijećnika Domovinskog pokreta i Mosta napustili sjednicu nezadovoljni što su ostali bez funkcija“

 - poštovani gospodine Jakovljeviću pa vi ste upravo u Gradsko vijeće grada Kutjeva došli sa Koalicijske liste Domovinskog pokreta i MOST-a ( čitaj izvješće Izbornog povjerenstva, objavljeno u tjedniku Kronika Požeško-slavonska i portalu www.pozeska-kronika.hr  nakon završenih izbora i po dostavi Županijskog izbornog povjerenstva Požeško-slavonske županije. Ne znam gdje vi tu vidite krivo navedene činjenice koje su objavljene.

  1. „Nezadovoljni raspodjelom funkcija u Gradskom vijeću, sjednicu su napustili vijećnici DP Damir Razumović i MOST-a Mato Jakovljević“.

 - kako ste očito bili "zadovoljni" raspodjelom funkcija "niste" odmah reagirali predlaganjem novih imena za potpredsjedničko mjesto, iako po pravilu ste trebali predložiti svoju novu listu, a ne parcijalno predlagati pojedino ime, "niste" odmah tražili da bi bilo realno da netko iz oporbe bude nositelj funkcije, naravno da ste i glasali protiv te liste, pa ste očito "jako zadovoljni" demonstrativno ustali i napustili dalje zasjedanje Gradskog vijeća, sada pod predsjedanjem novo izabranog Daria Gotštajna kao predsjednika Gradskog vijeća, kojemu upravo niste dali glas. Nisam za vas do sada niti čuo gospodine Jakovljeviću niti u jednom tijelu i radu lokalne samouprave, pa čak niti na razini Mjesnog odbora, niti iz kakve Udruge, pa je očita vaša frustracija koju ste prvo dobili nakon objave rezultata izbora kada ste morali svoja nerealna očekivanja o preuzimanju vlasti u gradu Kutjevu malo srezati. Druga frustracija vas je dočekala kod konstituiranja Gradskog vijeća kada se od vas nije niti očekivalo da sudjelujete u vlasti, jer svatko imalo pametan zna kad jedna opcija ima nadpolovičnu većinu u vijeću da će raditi po svom planu i programu. Stoga me čudi da ste kao potpuno neiskusni u politici tako reagirali, a niste se malo ugledali na iskusne vijećnike SDP-a i HSU koji su konstruktivno sudjelovali u diskusiji, tražili pojašnjenja i dopune, ali svakako podržali dvije točke Dnevnog reda koje znače budućnost za Kutjevo, jer rješavaju dva velika projekta koji će se raditi u Kutjevu i ostalim naseljima. To je demokracija i višestranačje, konstruktivan rad a ne želja za foteljama koju si ostala oporba nije dozvolila jer zna da o tome ne može odlučivati kao manjina. Vi ste na tu demokraciju kao takvu "pljunuli" svojim izlaskom sa sjednice Gradskog vijeća, očito "zadovoljni" njenim zaključcima o izboru predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća.

Ovo bi svakom pametnom bilo dosta, pa ću ja u težnji da vas poučim parlamentarnoj demokraciji, višestranačju, ali i većini u lokalnoj zajednici, od Mjesnih odbora, vijeća, skupština do Sabora RH objaviti ovo vaše neslaganje s mojim pisanjem izvješća, a čitatelji neka sami prosude i ocjene vaše napuštanje sjednice, koja se provela po Poslovniku.

" Vaš ispravak:  Naime, Mato Jakovljević nije vijećnik MOST-a, već Nezavisni vijećnik Gradskog vijeća Grada Kutjeva. Nadalje, dva vijećnika koja su „napustila“ sjednicu, nisu napustili sjednicu nezadovoljni što su ostali bez funkcija, već su napustili sjednicu nakon što je završena i zadnja točka Dnevnog reda pod rednim brojem 6. a koja glasi: Izbor predsjednika i potpredsjednika predstavničkog tijela. (Poziv na konstituirajuću sjednicu sa Dnevnim redom šaljem u prilogu i tražim da se objavi). Dakle, prema dnevnom redu poslanom svim vijećnicima, sjednica je trebala biti gotova.

Nadalje, daljnji razlozi zašto su dva vijećnika „napustila“ sjednicu su kontinuirano nepoštivanje Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Kutjeva.  Pod prvo, napravljena je povreda prilikom polaganja prisege. Od strane vladajućih je predloženo da predsjedatelj sjednicom pročita tekst prisege, a da ostali vijećnici, svi zajedno, u jedan glas izgovaraju :“Prisežem“ (ogledni primjer je kada učiteljica uđe u učionicu 1. razreda osnovne škole pa djeca zajedno na sav glas viknu :„Dobar dan učiteljice“). Pod drugo, prema članku 10. Poslovnika glasi: „Ako predstavničko tijelo ima dva potpredsjednika, u pravilu se biraju tako da se jedan potpredsjednik bira iz reda predstavničke većine, a drugi iz reda predstavničke manjine, na njihov prijedlog. Prijedlog predstavničke manjine, podnesen od strane gospodina Razumovića je bio gospodin Ante Pavković iz Hrvatske stranke umirovljenika, i taj prijedlog je poslan na glasanje, gdje bi u pravilu trebao biti potvrđen, ali eto, s obzirom da smo navikli da se članovi HDZ-a baš i ne vole pridržavati pravila, taj prijedlog nije prošao.

Nadalje, smatramo da je neozbiljno i neodgovorno u sred sjednice mijenjati Dnevni red, pogotovo tako ozbiljnim stavkama kao što su Drugi Rebalans proračuna i Izmjene Urbanističkog i prostornog plana grada Kutjeva. Kvalitetne prijedloge, ideje, mišljenja za donošenje proračuna nije baš lako smisliti u 2 minute, a krajnje neozbiljno i neodgovorno je to tražiti od vijećnika.  Naime, do sada smo navikli u vijećima gledati „dizače ruku bez vlastitog mišljenja“ a izgleda da ćemo ih gledati i dalje, jer smo od vladajućih vijećnika vidjeli samo veliku dozu nepripremljenosti na rad Vijeća, Poslovnik, Dnevni red i drugo.  

Nakon svega navedenoga, moram još citirati bivšeg gradonačelnika Ivicu Malnara (trenutnu funkciju mu ne znamo, vidjeli smo jedino da je sudjelovao na Konstituirajućoj sjednici) kada smo rekli da nakon nepoštivanja Poslovnika ne želimo više sudjelovati na ovakvoj sjednici, njegov odgovor je bio: „ Imamo većinu, možemo kako hoćemo“.  Takvi stavovi i ponašanja vode ka diktaturi, a očito da gradonačelnik Budimir nije navikao da netko ima drugačije mišljenje i da pokazuje otpor kroz ova jedina dva člana oporbe u vijeću, jer druga dva to očito nisu.

Također, htio bih podsjetiti urednika Vašeg portala da je vrijeme plaćenih članaka i kampanje prošlo, te pozivam na objektivnost i nadasve istinitost budućih objava i članaka. "

Nakon završene sjednice uvijek se napravi fotografija za povijest novog saziva Gradskog vijeća, i vladajućih i oporbe, na kojoj jedino vas dvojice nema. Na žalost otišli ste prije reda, pa vas ni povijest neće pamtiti.