Četvrtak, 29 Travanj 2021 13:06

Protekli mandat ulaganja su bila veća nego ikada za općinu Kaptol kojoj smo promijenili izgled i podigli kvalitetu života svih stanovnika

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

RAZGOVOR S POVODOM: načelnik općine Kaptol Mile Pavičić nakon šest mandata  -

U mjesecu svibnju održani su lokalni izbori te je Mile Pavičić sa 01. lipnja 2017. godine započeo, zajedno sa svojim zamjenikom, Josipom Soudekom iz HSS-a, novi, šesti mandat u obnašanju izvršne vlasti u Općini Kaptol. Već duže vrijeme traje ta koalicija HDZ-a i HSS-a u obnašanju vlasti u općini Kaptol i usudili bi se reći u odličnom ozračju i suradnji, a na cilju većeg i boljeg napretka i razvoja općine Kaptol.

Općinsko vijeće kompletno

Mandat traje četiri godine a u vašem slučaju šest puta po četiri godine, no fokusirajmo se na zadnje četiri godine. Što se je napravilo u općini Kaptol i naseljima koja pripadaju gledajući kronološkim redom ?

 - U  promatranom razdoblju, kao i do sada, značajan dio poslova obavljao sam sa administrativne strane, tako da sam što raznih zaključaka i odluka općinskog načelnika, donio ukupno 400-njak akata, te napisao više stotina raznih dopisa i otpisa.

            Obzirom da u općini nemamo stručnu službu koja priprema prijedloge akata, sve prijedloge za sjednice općinskog vijeća, a kojih je u promatranom razdoblju bilo 29, pripremio sam osobno ili uz pomoć knjigovodstvenog servisa, vezano za akte koji se tiču proračuna, proračunskog izvještavanja,  odnosno financija. Obzirom da se rad administracije sve više usložnjava stvarno značajan dio vremena provodimo u administriranju, javljanju na razne natječaje i stotinu raznih odgovora na upite državne administracije, gdje svakako moramo napomenuti da smo zajedno sa svima općinama i Gradom Kutjevom kandidirali se u projektu „Zaželi“, koji je uspješno realiziran i kroz koji je zaposleno 8 žena, uglavnom dugotrajno nezaposlenih i starijih od 50 godina, na poslovima pomoći starijim i nemoćnim osobama, slabijeg materijalnog stanja.

            U okviru poslova javne nabave, kao i nabava male vrijednosti koju sam kao odgovorna osoba naručitelja, koordinirao i dogovarao sa zamjenikom gosp. Josipom Soudekom, a  koji je ovlaštena osoba za provedbu postupka javne nabave,  kao i imenovanim povjerenstvima u pojedinim postupcima, proveli smo nekoliko postupaka nabave roba radova i usluga bagatelne vrijednosti. Naravno značajan dio vremena potrošen je na koordinaciju i provedbu drugih malih projekata koje smo provodili, a tiču se izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture od sanacije nerazvrstanih cesta do drugih malih projektića vezanih za malu infrastrukturu.  

            Svakako najveći projekt koji smo provodili tijekom godine  i u  promatranom razdoblju je izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda naselja Alilovci, I faza, ukupne vrijednosti nešto preko 1,5 milijuna Kn, odnosno 1,15 milijuna Kn u I fazi, gdje smo osim navedenih radova morali riješiti priključenje na javni vodoopskrbni sustav i NN mrežu.Vijećnici s načelnikom u zadnjem sazivu

Za navedenu investiciju dobili smo potporu u iznosu od 510.00,00Kn iz nadležnih ministarstva.

Po pitanju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda svakako je nužno istaći da smo tijekom 2016. godine završili nova idejna rješenja sustava odvodnje i vodoopskrbe naselja Bešinci, Doljanovci i Podgorje, te su isti predani za ishođenje lokacijske dozvole, vrijednost ovih radova je 75 tisuća Kn, financiranih vlastitim sredstvima. Ovi projekti pripremaju se za sudjelovanje na slijedećem natječaju programa ruralnog razvoja, Mjera 7.2.1..

Problem nam je bio daljnje financiranja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Kaptol-Komarovci i naselja Alilovci, jer iste nismo imali gdje kandidirati, obzirom da su započeti i u velikom stupnju napravljeni (financiraju se projekti izgrađenosti do 10%), dok nismo prihvatljivi za uključivanje u Aglomeracije, jer nam najveće naselje (Kaptol) ima ispod 2000 stanovnika, dok Hrvatske vode svojim sredstvima financiraju Hrvatsku financijsku  komponentu u financiranju aglomeracija. Poslije 2022. godine naselja manja od 2.000 stanovnika uključivat će se u sustav malih aglomeracija.

            Svakako veliki dio vremena se provede u svakodnevnoj komunikaciji sa građanima općine, posebice sa ljudima koji su se zatekli u nezavidnoj životnoj i financijskoj situaciji, a što je vrlo često neugodno i za slušati, jer se radi o svakojakim životnim sudbinama, a koji su ponekad i u neizlaznoj situaciji za koju je potrebito naći rješenje ili iznaći način i uputiti ljude na pravu adresu, gdje je moguće riješiti njihove probleme.

Dječji vrtić

            Kao  izravni predstavnik izvršne vlasti morao sam voditi računa o funkcioniranju cjelokupnog  društvenog života stanovnika općine od kulture, sporta do zaštite i spašavanja. Ovdje je svakako bilo najbitnije osigurati redovito financiranje svih ovih djelatnosti, a što smo i uspjeli sa skromnim proračunom, koji se prošle godine ipak malo ustabilio u odnosu na prethodne godine kada smo bili ugroženi poreznim reformama, koje su išle na štetu lokalnih proračuna. Takovom poreznom politikom bili smo dovedeni u još veći podanički odnos prema centralnoj vlasti, odnosno postali smo još, u financijskom smislu, centraliziranija država, dok se obveze države sve više decentraliziraju prema lokalnoj samoupravi. Navedenom poreznom politikom i Zakonom o regionalnom razvoju, od općine koja je po svojim demografskim i drugim karakteristikama pripadala srednjim općinama,  dovedeni smo u kategoriju općina čija je opstojnost postala  upitna zbog tzv. kriterija samoodrživosti, uz sve navedeno dodatnu nesigurnost i ne otvaranja natječaja europskih fondova došlo je i zbog političke nestabilnosti u državi uzrokovanih padom vlade i novim izborima.

            Napominjem da smo  preko Tekije d.o.o. kandidirali projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Ramanovci preko Programa ruralnog razvoja . Mjera 7.2.1., te da smo tijekom mjeseca kolovoza primili obavijest da je navedeni projekat zadovoljio natječajnu proceduru, te je sklopljen Ugovor između Agencije za plaćanje  i Tekije d.o.o. o dodjeli sredstava, a ovih dana Tekija d.o.o., nakon dužega vremena usklađenja natječajne dokumentacije sa Agencijom ovih dana objavila je natječaj za izvođača radova.

            U nastavak izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Kaptol i Komarovci napravljen je dio Kamenske ulice, te izgradnja priključnih spojeva u  ulici Tomislava Pranjkovića, kao i dio kanalizacije u odvojku Zelene ulice, gdje moram napomenuti smo navedene investicije obavili sami, vlastitim sredstvima

Značajna sredstva uložili smo u održavanje komunalne infrastrukture.Reciklažno dvorište Kaptol

Za vas je to, vidljivo iz izvješća, samo nastavak započetih investicija u prošlom mandatu, ali došli smo i do 2018. godine. Što se odvijalo od aktivnosti u 2018. godini ?

 - U okviru javne nabave imali smo nekoliko postupaka, točnije sedam  postupka jednostavne nabave koju smo objavili  preko internet oglasnika  nabave male vrijednosti.

U promatranom razdoblju proveli smo i aplikacije na četiri natječaje iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, gdje smo kandidirali četiri projekta,  Ministarstva graditeljstva i Ministarstva branitelja gdje smo ostvarili pozitivan rezultat za nekoliko projekata i to za Modernizaciju Zagradske ulice, Sanaciju nerazvrstane ceste Bešinci-Novi Bešinci, izrada projekte dokumentacije za društveno sportski objekt na igralištu u Kaptolu i  uređenje sanitarnog čvora u zgradi Općine ukupne vrijednosti 1,14 milijuna Kn.

            Osim navedenih natječaja za radove uspješno smo se kandidirali za sredstva za izradu Strategije poljoprivrede kao glavno gospodarske grane Općine Kaptol.

            Ovdje moram spomenuti i niz radnih sastanaka sa Tekijom d.o.o., a u svezi koordinacije radova koji se provode preko njih na području Općine Kaptol, od izrade projektne dokumentacije za sustav vodoopskrbe i odvodnje naselja Bešinci, Doljanovci i Podgorje, izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Ramanovci i naselja Kaptol, gdje ovom prigodom ističem tromost velikog sustava kao što je Tekija d.o.o., tako da sve to sa njima ide vrlo sporo i komplicirano.

          800 god. Kaptola  Kao izravni predstavnik izvršne vlasti morao sam voditi računa o funkcioniranju cjelokupnog  društvenog života stanovnika općine, od kulture i sporta do zaštite i spašavanja.           Svake proračunske godine najbitnije je osigurati redovito financiranje svih djelatnosti, a što smo i uspjeli ove godine lakše nego prethodnih godina, jer nam je reforma porezne politike i decentralizacija sredstva donijela znatna poboljšanja proračuna.

            U navedenom periodu nismo zaboravili ni naše najugroženije sugrađane tako da smo kroz sustave pomoći od jednokratnih pomoći do uskršnjih bonova u suradnji sa Crvenim križom pomogli značajnom dijelu naših  najugroženijih sugrađana, a posebno smo se angažirali u suradnji sa Požeško-slavonskom županijom na pomoći u požaru stradaloj obitelji Janković.

            Ovdje svakako moram istaći nastavak za uspješan projekt „Zaželi“ kroz koji smo u suradnji sa ostalim općinama i gradovima s područja naše županije zaposlili preko 60 žena iz grupe teže zapošljivih osoba na poslovima pomoći starijim osobama.

Pješačlka staza Alilovci

            Tijekom mjeseca svibnja organizirali smo naš tradicionalni festival pjevača amatera, 44. po redu, a koncem lipnja obilježili smo i naš Dan Općine i blagdan sv. Petra i Pavla, svečanom sjednicom općinskog vijeća u Vatrogasnom domu u Kaptolu, otvorenjem radova na sustavu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Ramanovci, puštanjem u probni rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda naselja Alilovci. Ovdje svakako moramo spomenuti angažman Udruge mladih Općine Kaptol, koja je organizirala niz popratnih sadržaja i kulturnih manifestacija te humanitarnu zabavu za pomoć izgradnje kuće obitelji Ilić. Udruge Vino-kap i Požeški čuvari baštine organizirali su tradicionalno Županijsko natjecanje u kvaliteti vina i Festival slanine i vina.

            Moramo i spomenuti i suradnju sa stolnim Kaptolom Sv. Petra  gdje već treću godinu za redom, a u povodu Dana Općine organiziramo koncert sakralne glazbe „Tu es Petrus“ u našem starom gradu.

            Veliki gubitak naše zajednice, očitovan je i ove godine kroz odlazak naših sugrađana u potrazi za kvalitetnijom egzistencijom  koji se očituje kroz smanjenja broja  novorođene djece, već nekoliko godina unatrag, a  što se svakako najviše odrazilo na broj učenika u OŠ Vilima Korajca Kaptol, koji je više nego prepolovljene u odnosu na broj iz 2005. godine, kada smo počeli sa izgradnjom Školsko-sportske dvorane, kada ih je bilo 520,  a što za posljedicu ima stvaranja tehnološkog viška učitelja i profesora.IMG 5230

Dolazimo do 2019. godine koja je za Kaptol bila godina velikih investicija, početak gradnje dječjeg vrtića i nekoliko velikih infrastrukturnih gradilišta. Kako je to išlo i koje su bile poteškoće ?

 - Proveli smo nekoliko postupaka nabave roba radova i usluga jednostavne nabave i dva puta postupak javne nabave sukladno ZJN, a koja se tiču izgradnje dječjeg vrtića u Kaptolu, kao i rekonstrukcije Trga V. Korajca u Kaptolu. Osim navedenoga te godine smo proveli niz nabava za radove i usluge na: - održavanju nerazvrstanih cesta, - II. Etape uređenja doma u Češljakovcima, - održavanja javne rasvjete, - nabavke kombi vozila za udruge, - uređenja prostora ispred doma u Češljakovcima, - uređenja, odnosno izrade komunalnog spremišta, - za radove nadzora na izgradnji vrtića, - nabavku opreme za vrtić, - natječaj za pročelnika JUO općine, - nabavku komunalne opreme

            Najveću energiju i najviše vremena utrošili smo za provedbu postupka javne nabave za izgradnju dječjeg vrtića, jer navedeni postupak je svakako bio najveća nabava, gdje  se tijekom postupka, od strane potencijalnih izvođača radova, tražilo niz pojašnjenje, koja su trebala biti razriješena sa projektantom, zbog čega je rok za otvaranje ponuda nekoliko puta produljivan. To je bila i naša najveća investicija tada.

            IMG 3234Tijekom proljeća aplicirali smo na tri natječaja u nadležna ministarstva gdje smo dobili 62 tisuće Kn za nabavku komunalne opreme (kosilica i trimeri),  300 tisuća Kn za II. Fazu uređenja doma u Češljakovcima i 300 tisuća Kn za rekonstrukciju trga u Kaptolu.

            Paralelno sa javnim nabavama i aplikacijama na ministarstva nastavili smo sa izgradnjom kanalizacije u Kaptolu. Radovi na izgradnji sustava odvodnje otpadnih voda naselja Ramanovci dosegli su visok stupanj realizacije, ali smo morali mijenjati građevinske dozvole, jer se neće izvoditi radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda čime će navedena investicija značajno pojeftiniti i ubrzati, te će značajno u budućnosti smanjiti troškove održavanja.

            Veliki dio vremena utrošili smo na organizaciju početka radova na izgradnji vrtića, gdje smo prije toga morali iseliti sve što se nalazilo u zgradi bivšeg „Vecra“, svu komunalnu opremu, opremu CZ, pelete i arhivu, a svakako veliki problem je bio i to što je kasnila izrada komunalnog spremišta, tako da smo dio opreme prevezli u štagalj kod župnika, pelete u skladište škole, a u međuvremenu je pri kraju bilo i gotovo komunalno spremište tako da smo dio opreme i arhivu prenijeli u isto.   Novo parkiralište uz groblje u Kaptolu

            Radovi na izgradnji vrtića svečano su započeli na dan obilježavanja Dana Općine Kaptol, odnosno 29. lipnja 2019. godine, kada smo svečano položili kamen temeljac, a radovi su nastavljeni odmah.

Osim navedenih većih radova završili smo uređenje sanitarnog čvora na groblju u Kaptolu kao i uređenje javne površine ispred društveno sportske zgrade na igralištu, gdje smo postavili i dva stupa javne rasvjete.

            Osim građevinskih radova moramo napomenuti da smo završili izradu projektne dokumentacije i dobili građevinsku dozvolu za izgradnju društveno-sportskog objekta na igralištu (tribine sa svim potrebitim sadržajima), a sa posebnim veseljem ističem da smo nakon nekoliko godina (šest) uspjeli dobiti Potvrdu glavnog projekta (sadašnja građevinska dozvola) za izgradnju komunalne i prometne infrastrukture gospodarske zone Nove Bešinci, što nam je bio i preduvjet da u istoj možemo ishoditi građevinsku dozvolu za izgradnju Reciklažnog dvorišta.

            Novo Vatrogasno spremišteOsim ovoga započeli smo projektiranje vatrogasnog spremišta, koji projekti su završeni i u fazi smo dobivanja građevinske dozvole.

            Za naselja Podgorje, Bešinci i Doljanovci izrađena je projektna dokumentacija za izgradnju vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje otpadnih voda, te je ista predana za ishođenje građevinske dozvole.

            Završili smo i izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu postojećeg društveno-sportskog objekta na igralištu.

            Za sve navedene projekte očekujemo raspisivanje natječaja na koje ćemo aplicirati.

            Za potrebe izgradnje gospodarske zone kupili smo nekoliko zemljišnih čestica, a preostale su nam za kupiti još dvije, dok ćemo sa drugom dvojicom privatnih posjednika zamijeniti nekretnine sa nekretninom koja se nalazi u vlasništvu Općine Kaptol na području k.o. Podgorje.

Svakako najveći projekt koji smo provodili tijekom godine  i u  promatranom razdoblju je izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda naselja Alilovci, II faza, ukupne vrijednosti  I. i II. Faze nešto preko 1.500.000,00 Kn, gdje smo osim navedenih radova morali riješiti priključenje na javni vodoopskrbni sustav i NN mrežu.Novi stadion i rekreacioni centar

Za navedenu investiciju dobili smo potporu u iznosu od 510 tisuća Kn iz nadležnih ministarstva tijekom 2017. godine za izgradnju prve faze, dok je ostatak investicije financiran iz vlastitih sredstava proračuna.

            Jedan od većih poslova je rekonstrukcija makadamske ceste Bešinci-Novi Bešinci vrijednosti nešto preko 640 tisuća Kn, od čega smo od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije dobili 500 tisuća Kn.

Po pitanju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda svakako je nužno istaći da smo tijekom prošle godine završili idejna rješenja i glavne projekte sustava odvodnje i vodoopskrbe naselja Bešinci, Doljanovci i Podgorje, te su isti tijekom ove godine predani za ishođenje građevinske dozvole. Ovi projekti pripremaju se za sudjelovanje na slijedećem natječaju programa ruralnog razvoja, Mjera 7.2.1..

Tijekom 11. mjeseca 2018. godine započeli su radovi na izgradnji dijela sustava odvodnje naselja Kaptol, odnosno Ramanovačke ulice, odvojka Ramanovačke ulice i Komarovačke ulice, ukupne vrijednosti 1,6 milijuna Kn, od čega smo 400 tisuća Kn dobili od Hrvatskih voda, dok se ostatak sredstava osigurao u Proračunu Općine Kaptol za 2019. godinu.

Naravno ne smijemo zaboraviti ni radove na izgradnji sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Ramanovci koji se financira preko mjere 7.2.1., a koji su radovi počeli za prošlogodišnji Dan općine, gdje je do sada napravljena cjelokupna mreža kroz naselje, te se sada čeka odgovor Agencije za plaćanje  na upit o mogućnosti spajanje iste na sustav odvodnje naselja Treštanovci, odnosno na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Eminovcima, na koji smo način znatno smanjili investiciju.

Tijekom  druge polovice 2019. godine odrađena je još jedna dionica kanalizacije u Alilovcima vrijednosti nešto malo manje od 400 tisuća Kn, a financirano je iz vlastitih sredstava proračuna.

Završili smo radove na sanaciji  Zagradske ulice i ulice u naselju Češljakovci ukupne vrijednosti 347 tisuća Kn od čega je dio u iznosu 138 tisuća Kn sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i Fondova EU za rekonstrukciju Zagradske ulice.

Kada je u pitanju MRRFEU moramo istaći da smo tijekom prošle godine potpisali ugovor o dodjeli sredstava za financiranje  projektne dokumentacije sportsko-društvenog objekta u sportskom parku u Kaptolu u iznosu od 250 tisuća Kn, projekta dokumentacija sa studijom izvedivosti je u cijelosti zgotovljena i predana na izdavanje građevinske dozvole, tako da izdavanju dozvole očekujemo i uplatu sredstava sukladno ugovoru , a samu investiciju planiramo kandidirati na slijedeći natječaj Mjere 7.4.1.

Svakako moram spomenuti da smo te godine kupili i nekoliko nekretnina bitnih za budući razvoj općine, gdje prije svega mislim na prostor za izgradnju novog vatrogasnog spremišta u Kaptolu, zatim jedne stare kuće u Golom Brdu, koja graniči sa vatrogasnim domom i čijim se uklanjanjem stvara jedan prostor u središtu sela za druge društvene sadržaje (dječje igralište i slično) i na kraju kupili smo jednu zemljišnu česticu pored groblja u Doljanovcima za buduće proširenje groblja, jer drugog prostora osim proširenja na navedenu česticu nema.

            Uz sve aktivnosti početkom mjeseca svibnja organizirali smo 45. Zlatni glas zlatne doline, koji smo ove godine digli na još veću razinu premještajući ga u prostor športske dvorane, a koncem lipnja organizirali smo  Dane Općine Kaptol,  koji su obuhvaćali niz kulturnih, glazbenih i sportskih aktivnosti od Halštatskih dana, koncerta Tu es Petrus, koji je jedinstveni glazbeni događaj na ovim prostorima, do otvorenih vrata Češke besede i smotre folklora, te sportskih događanja na igralištu. Udruge Vino-kap i Požeški čuvari baštine organizirali su tradicionalno Županijsko natjecanje u kvaliteti vina i Festival slanine i vina.

Dolazimo do 2020. godine koja je bila jedna velika prekretnica za općinu Kaptol, najbogatija po ugovorenim i apliciranim sredstvima, ali i po svečanim otvorenjima prvog vrtića, modernog trga i središta Kaptola i drugih. Što je to bilo posebno te 2020. godine, koja je poznata i po korona virusu i zatvaranjima   - Svakako najznačajnija aplikacija 2020. godine bila je za sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gdje smo dobili 3,5 milijuna Kn za izgradnju  Reciklažnog dvorišta, a općina je u obvezi osigurati 620 tisuća Kn vlastitih sredstava. Ne manje važna aplikacija je prema MRFEU za izgradnju parkirališta na groblju u Kaptolu u iznosu 300 tisuća Kn.

            Veliki dio vremena potrošen je na koordinaciju i provedbu drugih malih projekata koje smo provodili, a tiču se izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture od sanacije nerazvrstanih cesta, ukupne vrijednosti 368 tisuća Kn, do drugih malih projekata vezanih za malu infrastrukturu, kao izgradnja rasvjete na malonogometnom igralištu u Ramanovcima, vrijednosti oko 25 tisuća Kn, uređenja parkirališta ispred groblja Alilovci vrijednosti 45 tisuća Kn, održavanje javne rasvjete i zamjene rasvjetnih tijela snage 250W sa štedljivijom LED rasvjetom.       

Najveći projekti koji smo provodili je završetak izgradnje i otvaranje dječjeg vrtića „Bambi“ u Kaptolu, ukupne vrijednosti (sa potpornim zidom)  6,83 milijuna Kn, a koji smo  svečano otvorili u mjesecu rujnu, a vrtić je počeo sa radom 01. listopada, punim kapacitetom od 50-ero djece. Slijedeći naš projekt po veličini svakako je izgradnja parkirališta pored groblja u Kaptolu, ukupne vrijednosti 990 tisuća Kn, od čega smo od MRFEU dobili 300 tisuća Kn iz Programa razvoja lokalnih zajednica, gdje smo napravili 100 parkirnih mjesta sa suvremenim led osvjetljenjem. Slijedeća velika investicija bila je izgradnja pješačke staze u Alilovcima dužine 2,2 km, vrijednosti 1,5 milijuna Kn, čiji je nositelj bila Županijska uprava za ceste, a općina je sudjelovala sa iznosom od 265 tisuća Kn. Ovdje moram napomenuti da je općina Kaptol prije izgradnje staze, preko Tekije d.o.o. napravila 10 prijelaza vodovodne mreže, koja se nalazi na trasi staze, na drugu stranu ceste,  kako bi se buduća priključenja na vodovodnu mrežu izvodila bez oštećenja staze. Ukupna vrijednost ovih radova je 86 tisuća Kn. Obzirom da je trasom nove pješačke staze položena i trasa kanalizacije, koja je većim dijelom izgrađena, ali ne do kraja, prije radova na izgradnji pješačke staze završili smo i izgradnju preostalog dijela kanalizacije i šahti za buduću prepumpnu stanicu ukupne vrijednosti 218 tisuća Kn.

Vezano uz projekt izgradnje dječjeg vrtića riješena je i kompletna rekonstrukcija Češke ulice u Kaptolu, sa novom vodovodnom mrežom, parkiralištima, ogradama, potpornim zidom i novom LED rasvjetom ukupne vrijednosti 667 tisuća Kn financirano isključivo vlastitim sredstvima, osim vodovoda koji je financirala Tekija d.o.o. iz sredstava amortizacije.

            Osim projekata na izgradnji i održavanju komunalne infrastrukture  svakako moram istaći i nastavak projekta „Zaželi“ i novi projekt „Ruka podrške“ sa udrugom Veličanka i drugim Općinama sa naše županije,  gdje je zaposleno ukupno 20 ženskih osoba sa područja naše općine, iz skupine teže zapošljivih osoba, koje  pomažu starijem  i samačkom stanovništvu naše općine, odnosno  gdje imamo 150 korisnika ova dva programa.

U drugoj polovici 2020. godine aplicirali smo za sredstva MRRFEU gdje smo dobili 450 tisuća Kn za rekonstrukciju Trga u Kaptolu i preko Tekije na aplikaciju u Hrvatske vode gdje smo dobili 900 tisuća Kn za izgradnju kanalizacije u naselju Kaptol.

Uređen je prostor u središtu naselja Doljanovci sa asfaltiranjem dijelova ulica ukupne vrijednosti oko 170 tisuća Kn, produljenje Vinogradske ulice sa asfaltnim kolnikom.

Najveći projekti koji smo provodili tijekom druge polovice 2020. godine, odnosno u promatranom razdoblju su rekonstrukcija Trga Vilima Korajca, I faza, u vrijednosti od 1,7 milijuna Kn, za što smo od Ministarstva RRFEU dobili 450 tisuća Kn i radovi na izgradnji dječjeg vrtića vrijednosti  oko 6 milijuna Kn, koje smo isfinancirali vlastitim sredstvima ne koristeći odobreni minus po žiro računu, a gdje moramo istaći niz sastanaka sa izvođačem radova, nadzornim inženjerom  i projektantom, zbog niza manjkavosti projekta, koje je trebalo naknadno usklađivati sa situacijom na terenu. Sredstva smo dobili po završetku projekta.        

Tijekom  druge polovice protekle godine odrađena je još  jedna dionica kanalizacije u Alilovcima vrijednosti nešto malo manje od 300 tisuća Kn, a financirano je iz vlastitih sredstava proračuna.

Kada su u pitanju budući projekti moram istaći da smo potekle godine završili izradu projektne dokumentacije i dobili građevinske dozvole za dvije kapitalne investicije u naselju Kaptol, a to su izgradnja novog Vatrogasnog spremišta kao i izgradnja Društveno sportskog objekta na igralištu (tribine sa ostalim popratnim sadržajem), koje planiramo aplicirati na neki od natječaja iz fondova EU u slijedećem proračunskom razdoblju.