Banner 750x94 gume barišić

Untitled 1

Breadcrumbs

Četvrtak, 15 Listopad 2020 08:30

Priopćenje o Programu poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva nekadašnjeg vijećnika u Gradskom vijeću

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

   S obzirom na to da sam od prošlih lokalnih izbora izvan Gradskog vijeća Grada Požege o kojem se danas jako malo čuje od strane oporbenih vijećnika, koji kao da ne postoje, smatram potrebnim obavijestiti javnost o programima koje sam svojevremeno pokrenuo ili poticao.

Smatram to svojom obvezom, prvenstveno poradi velikog broja glasova svojih birača koje je moja Nezavisna lista dobila na proteklim izborima, a potom i zbog pozitivnih pomaka u realizaciji projekata koje sam svojevremeno osobno poticao te pokretao u Gradskom vijeću, a koji su i danas na snazi.

Biti gradski vijećnik časna je i odgovorna dužnost. Stoga ususret lokalnim izborima, potičem građane da prate kandidacijske liste i da budu bistre glave pri odabiru kandidata/pojedinaca. Naime, poneki od njih najčešće su hrabri i bučni na društvenim mrežama, a kada dobiju povjerenje birača četiri godine, birači niti čuju, niti vide da ti isti odrađuju posao gradskog vijećnika za koji su dobili njihovo povjerenje.

Iako nisam u ovom sazivu gradski vijećnik, želim izvijestiti javnost o trenutnim rezultatima programa poticanja zapošljavanja, obrtništva i malog poduzetništva koji je ova vlast zadržala u proračunu sve godine od uvođenja na moju inicijativu, a koji sam osobno pripremio, izradio i izlobirao iz oporbene vijećničke klupe.

Važno je napomenuti da je za ovaj program prvotno u godini uvođenja osigurano 300,000.00 kuna godišnje, ali je poradi povećanog interesa, iz godine u godinu, taj iznos rastao, i danas  u proračunu te rebalansu istog osigurava i do 600,000.00 kuna godišnje.

Iz godišnjih pregleda potpora vidljivo je da postoji znatan interes za navedeno, kao i činjenica da ovaj program potpora definitivno doprinosi održivosti obrtništva te malog poduzetništva u našem gradu tijekom svih ovih teških godina, u sektoru koji vapi za većom brigom lokalnih vlasti.

U nastavku vidimo da je 2017. godine isplaćeno 282,516.69 kuna:

- 16 potpora za otvaranje novih obrta, odnosno 80,000.00 kuna

- 21 potpora za novozaposlene osobe, odnosno 202,516.69 kuna.

  1. godine isplaćeno je 259,771.94 kuna:

- 19 potpora za otvaranje novih obrta, odnosno 95,000.00 kuna

- 18 potpora za novozaposlene osobe, odnosno 164,771.94 kuna

  1. godine isplaćeno je 493,642.51 kuna:

            - 40 potpora za otvaranje novih obrta, odnosno 200,000.00 kuna

            - 25 potpora za novozaposlene osobe, odnosno 293,642.51 kuna              

Do 1. listopada 2020. godine isplaćeno je 387,090.22 kuna:

            - 12 potpora za otvaranje novih obrta, odnosno 60,000.00 kuna

            - 20 potpora za novozaposlene osobe, odnosno 327,090.22 kuna

                Temeljem svega navedenoga, očigledno je da bi bez ovakvog programa određeni broj naših sugrađana danas bio na zavodu za zapošljavanje, a ovakvom brigom o realnom sektoru definitivno se omogućuje kontinuiran rad našeg poduzetništva, uz poticanje svih koji imaju volju i želju samostalno krenuti u poduzetničke vode.

                Ovakvi programi uvijek imaju prostora i za poboljšanje, ali podrazumijevajući veći doprinos onih koji sjede u Gradskom vijeću, njihov predani rad i inicijative, što dokazuju istraživanja u drugim lokalnim samoupravama širom Hrvatske koje su već odavno uspješne u ovom vidu brige o realnom sektoru.

                 Budimo svi, sukladno svojim mogućnostima, POKRETAČI ideja, inicijativa i drugih mjera radi opstanka, demografskog rasta na ovim prostorima i kvalitetnijeg života u našem lijepom gradu Požegi.

                 Naš napredak ovisi o marljivosti i ustrajnosti. Budimo odgovorni!                     

bivši nezavisni gradski vijećnik

Miro Rašić, mag.oec., umirovljeni bojnik OSRH