Četvrtak, 25 Lipanj 2020 19:40

Premijer Andrej Plenković otvorio novi Studentski dom dr. Franjo Tuđman u Požegi

Ocijeni sadržaj
(19 glasova)

OBJEKT VRIJEDAN 33 MILIJUNA KUNA IZGRAĐEN BESPOVRATNIM SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE  -

POŽEGA - Požega je nakon dugo godina traženja rješenja za studente Veleučilišta u Požegi, konačno kroz projekt EU dobila suvremeno opremljen Studentski dom. Projekt je to vrijednosti gotovo 33 milijuna, a sredstva su posredstvom EU u potpunosti bespovratna. Studentski dom dobio je ime po prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Studentski dom je svečano otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a reljefnu ploču s likom dr. Franje Tuđmana i njegovim citatom otkrili zajedno Plenković i sin Miroslav Tuđman. Bio je to ujedno i predizborni skup 5. Izborne jedinice pa su svečanom otvaranju nazočili i kandidati s liste HDZ-a za izbore, predvođeni ministrima i prva tri na listi, Zdravkom Marićem, Josipom Aladrovićem, Mariom Banožićem. Svečanosti su nazočili bivši i sadašnji saborski zastupnici, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, načelnici općina i gradonačelnici gradova Požeško-slavonske županije, dekan Veleučilišta u Požegi Borislav Miličević, predsjednik Gradskog vijeća grada Požega i predsjednik ŽO HDZ-a županije Željko Glavić, a kao domaćin požeški gradonačelnik Darko Puljašić ujedno i kandidat na listi HDZ-a za novi saziv Sabora RH.

O važnosti ovog projekta za Veleučilište Požega, za sam grad Požegu, za Slavoniju, za Hrvatsku, te osnovne karakteristike Studentskog doma dr. Franjo Tuđman govorio je predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Drago Guberac, rektor Sveučilišta u Osijeku. On je istakao da je požeško Veleučilište proglašeno najboljim među veleučilištima u Hrvatskoj, a sada ima još bolju perspektivu za budućnost.IMG 2270

Neizmjerno sretan što je Požega dobila svoj Studentski dom koji će osigurati svakako novi razvoj Veleučilišta, ali i grad Požegu pozicionirati na znanstvenoj karti Hrvatske i šire bio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić. - Ovo je priča koja se zaokružuje i ja sam kao gradonačelnik ponosan na to. Ovo je zalog naše budućnosti, našeg grada, koji je postao jedno veliko gradilište. Ove četiri godine smo prije sanjali, a sada ih radimo i gradimo i idemo ubrzanim korakom naprijed. Kad sam sada sve čuo što ovdje studenti imaju dođe čovjeku, da ponovno upiše fakultet i krene ispočetka. Ove tri godine ja vidim da idemo jako brzo naprijed, da smo sve ono što nam je Europska unija pružila kao mogućnost, mi smo iskoristili. To sve u vremenima kada nismo još mogli ugovarati uvjete, a što nas onda i ovaj grad čeka u naredne četiri godine. I ovaj grad, i ovu županiju i cijelu Hrvatsku dovest ćemo na onaj nivo koji naši sugrađani zaslužuju. Pozivam sve mlade ljude, dođite ovdje, upišite naše Veleučilište, jer odavde ćete izaći kao kompletni ljudi puni znanja, u gradu koji je uvijek bio pun poduzetnika koji su stvarali nove vrijednosti - zaključio je Puljašić sa riječima "Slavonija je branila, Slavonija je hranila, Slavonija s ovim čovjekom, Andrejom Plenkovićem ima priliku krasno živjeti".

IMG 2277

Uz svečano otvaranje predsjednik Vlade RH Andrej Plenković se obratio i brojnim nazočnima na svečanosti otvaranja. - Ovaj vrijedan projekt u 100-postotnom financiranju europskim sredstvima, predstavlja kao simbol cijeli naš Projekt Slavonija, Baranja, Srijem, koji želimo u nastavku financirati i time poslati poruku ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske. Ukupno smo predvidjeli kroz sedam godina u omotnici 18,5 milijardi kuna, a do sada je ugovoreno 12,8 milijardi kuna, a čeka nas još tri godine provođenja projekta. Ovo je upravo konkretan primjer projekta, Studentski dom Veleučilišta u Požegi koje broji 800 studenata. Studentima koji su slabijeg imovinskog stanja ovo će omogućiti kvalitetan život i fokusiranje na njihove studentske obveze, na znanje i obrazovanje, na pripremu za tržište rada i konkurentnost na hrvatskom i europskom tržištu.

Posebno mi je drago da smo u mandatu naše Vlade povećali izdvajanja za znanost i obrazovanje preko 35%, danas iznose 18,5 milijardi kuna. Nikada više ulaganja u  znanost i obrazovanje, vođenje koraka sa 4. industrijskom revolucijom u Europi i Svijetu, ulaganje u mlade. Za sve ove slavonske županije povećali smo sredstva kroz fiskalnu decentralizaciju, prihodi županije, pet općina i pet gradova povećani su 2019. u odnosu na 2017. za 96,4%, a to je gotovo 100 milijuna kuna više nego ranije. Tako ste postali snažniji partner i provoditelj vaših političkih odluka. To je poruka koja će ostati trajno na putu decentralizacije koje provodi ova Vlada.IMG 2284

U mandatu ove Vlade ugovorili ste 1,3 milijarde europskih projekata, investicija u dodatni razvoj cijele županije. I u ovj krizi Covida 19 mi smo stali iza radnika, stali iza poslodavaca, iza privatnog sektora kao nikada niti jedna Vlada ranije. Vi ste ovdje zahvaljujući našim mjerama na broju od 1.286 poslodavaca, za 9.316 radnika isplate plaće u iznosu od 73 milijuna kuna. Na svih pet slavonskih županija za 77 tisuća radnika za sada isplatili 643 milijuna kuna. To je poruka Vlade koja stoji uz svoje građane, stoji uz svoje radnike, stoji uz privatni sektor i pokazuje ulogu i snagu države. Na tom tragu vodit ćemo politiku i u budućnosti - istakao je Plenković.

[PROMOTIVNI ČLANAK]

IMG 2293

 

IMG 2299