Nedjelja, 21 Lipanj 2020 20:17

RESTART je jedini put za oporavak poljoprivrede

Ocijeni sadržaj
(48 glasova)

U dvadeset godina prepolovljena je poljoprivredna proizvodnja u RH. Godine 2000. smo uz oko tri milijarde potpora ostvarili proizvodnju od gotovo 30 milijardi kuna, ove godine vrijednost proizvodnje se procjenjuje na oko 17 milijardi uz 6 milijardi potpore.

Dakle, dvadeset godina kasnije proizvodimo gotovo dvostruko manje, a više ulažemo, apsurd. Udio potpora je 2000. iznosio oko 9% dok je danas više od 35% cjelokupne proizvodnje. Za očekivati bi bilo da ako više ulažemo imamo i veću proizvodnju, ali to kod nas nije tako, jer po HDZ-ovom modelu novac završava u krivim rukama. Podsjetit ću samo na Josipu Rimac i poticaje za pašnjake. Pun je HDZ Josipa Rimac jer to je takva politika, poderane vreće iz koje sve iscuri dok se stigne doma.

Foto 1

 

Danas proizvodimo 50% vlastitih potreba mlijeka, 40% svinjetine ,a o ostalim proizvodima da i ne govorim. Nemamo samodostatnu proizvodnju niti smo konkurentni, jedni smo od najgorih što se tiče poljoprivrede u Europi. To ne mora biti tako i mislim da je krajnje vrijeme za RESTART poljoprivrede, jedan zaokret koji najviše koristi može donijeti našoj sredini, Slavoniji. Uvjeren sam da poljoprivredom možemo najviše podignuti slavonsko gospodarstvo ,a time neke ljude ovdje vratiti ili potaknuti druge na ponovno naseljavanje ovih prostora.

Sad dolazimo do onoga ključnog pitanja: KAKO? Kako postići samodostatnost po konkurentnim cijenama ili još bolje, proizvesti viškove za izvoz?

Mi u SDP-u imamo plan za to i taj posao ćemo započeti 06.07.2020., naravno, uz vašu potporu jer bez vas ne možemo.

Foto 2

Da bi hrvatski poljoprivrednik bio konkurentan moramo mu omogućiti uvjete poslovanja kakve imaju zapadne zemlje ,a prva točka našeg programa je 100%-na  isplata potpora na vrijeme. Danas hrvatski poljoprivrednik prima 20% manje sredstava kroz izravne potpore od europskog, i to mu u startu povećava troškove proizvodnje. Neki znaju reći da je najbolje da poticaja uopće nema već da država osigura otkup po zagarantiranim cijenama; to nije moguće jer cijela Europa vodi takve politike ,a i mi smo dio Europe što nas stavlja na to tržište pod jednakim uvjetima s ostalim europskim zemljama.

Druga stvar koja bi brzo dala efekte je smanjenje PDV-a na repromaterijal s 13 na 5%. Time bi postigli jeftinije cijene materijala na tržištu pa naši poljoprivrednici ne bi bili prisiljeni nabavljati materijal u susjednim nam zemljama. Neki će reći da je PDV državni novac koji se samo vrti u krug, odnosno s jedne strane ga platiš ,a s druge dobiješ nazad ,no prema strukturi naših OPG-a, polovica njih su mali i srednji koji nisu u sustavu PDV-a te ga plaćaju kao krajnji korisnici. Dugoročno bi se postigao pozitivan efekt i za petrokemiju Kutina.

Foto 3jpg

 

Treća točka se tiče povlačenja sredstava iz dostupnih fondova EU. Danas na kraju sedmogodišnjeg obračunskog razdoblja povučeno je oko 40%, znači, manje od polovice onoga što je dostupno i to je jako loše, možemo bolje ,a reći ću vam i kako. Poljska je jedna od novih članica EU koja je ta sredstva iskoristila gotovo u cijelosti i tako unaprijedila proizvodnju. Ne treba izmišljati toplu vodu, već poljski model precrtati kod nas. Zaposlili su birokraciju, ljude iz ministarstva su prebacili  u Agenciju za plaćanje te time ubrzali provođenje projekata, skratili vrijeme od apliciranja do realizacije.  Danas oni imaju peterostruko više ljudi zaposlenih u agenciji koji rade na projektima, nego u ministarstvu koje prepisuje i prevodi EU direktive i piše pravilnike. Kod nas je obrnuto, odnosno, u ministarstvu radi dvostruko više, nego u agenciji.

Nadalje, reorganizirati ćemo sustava potpora s naglaskom na male i srednje OPG-e na način da se prva sredstva slijevaju najprije malim i srednjim OPG-ima kojih je najviše ,a onda preostala usmjeriti u velike. Do sada je to bilo suprotno, veliki iako su veliki dobivali  su novac prvi i na taj se način gušilo male, što je dovelo mnoge do toga da odustanu od bavljenja poljoprivredom pa su tako štale, svinjci i kokošinjci po slavonskim selima postali prazni.

Također, treba povesti računa o transparentnoj podjeli državnog zemljišta. Sadašnji zakon je loš, i ne  provodi se, ali zato omogućava lokalnim HDZ-ovim šerifima da oni odlučuju kome će dati zemlju ,a kome ne, tako da najčešće njima bliski lobiji dobiju najviše plodnih zemljišta. To ćemo zemljište vratiti pod neovisnu agenciju na državnoj razini, čime ćemo postići brže i transparentnije davanje zemljišta u zakup ili prodaju. Raditi ćemo na aktiviranju svog zapuštenog i neobrađenog zemljišta.

Foto 4

 

I za kraj, jedna najvažnija stvar, poticat ćemo udruživanje poljoprivrednika u zadruge (proizvođačke organizacije) te putem fonda za ruralni razvoj omogućiti istima izgradnju poljoprivredne infrastrukture (farmi, skladišta, sušara i sl.). Na ovaj način će se postići okrupnjivanje malih poljoprivrednika, jeftinija nabava repromaterijala, olakšan plasman roba. Dakle, kooperacija na terenu bez dodane vrijednosti zarade koja sada završava u pojedinačnom džepu.

Prije nekoliko dana je u Požegi otvoren novi trgovački centar, za kojeg kažu da je vrijednost investicije bila 16 milijuna eura. U novootvorenom trgovačkom centru ćemo kupovati mnogo toga stranog porijekla i za to su se našla sredstva. Otvorenje su slavili naš župan, gradonačelnik i čitava HDZ svita, ne sluteći ili namjerno prešućujući da nam kroz takav objekt novac curi van županije ,a porezi plaćaju drugdje. Mi ćemo drugačije; slavit ćemo otvorenja farmi i ostale poljoprivredne infrastrukture, gdje će slavonski čovjek proizvoditi i biti konkurentan stranim lobijima, slavit ćemo uspjeh svakog našeg pojedinca koji se odluči upustiti u proizvodnju i na tom ćemo mu putu biti potpora.

Zato izađi na izbore i biraj promjenu, biraj pošten rad bez uhljeba i korupcije.

[PROMOTIVNI ČLANAK]

Foto 5