Četvrtak, 27 Veljača 2020 13:15

Zašto se uređaji kvare odmah po isteku jamstva ?

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

EURO ZASTUPNICA BILJANA BORZAN O UDAR NA DŽEP GRAĐANA  -

Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan održala je danas konferenciju za medije u zagrebačkoj Kući Europe na kojoj je predstavila novi projekt kojim će se baviti u ovom mandatu: produljenje trajanja uređaja, prije svega kućanskih aparata i elektronike na koje odlazi velik dio budžeta svakog kućanstva.

- Nakon što smo uspješno završili projekt kvalitete proizvoda, odlučila sam krenuti u borbu za rješavanje drugog problema na koji mi se naši građani jako žale, a to je kratko trajanje uređaja. Puno ljudi mi se javlja da su primjerice televizori u vrijeme njihovih roditelja trajali desetljećima, a sada se kvare odmah nakon isteka jamstva. Budući da investicije u kućanske aparate, laptope, mobitele predstavljaju veliki udar na kućne budžete građana, želim osigurati da naši građani za svoj novac dobiju najbolje - kazala je Biljana Borzan koja je Izvjestiteljica socijalista za ovo pitanje. Objasnila je da se na razini EU u okviru Obzora 2020 trenutačno provodi projekt testiranja trajnosti uređaja koji je pokazao da se građani najviše žale na trajnost mobitela, perilica za rublje, televizora i usisavača te se upravo te proizvode stavlja pod povećalo.

- Prvi rezultati su pokazali i da se prvo kvarenje aparata obično dešava odmah nakon isteka garancije. Dakle, većina uređaja se kvari u drugoj ili trećoj godini korištenja, a jamstva u EU su većinom dvije godine. Druga istraživanja su pokazala da su perilice rublja programirane na 2000 do 2500 pranja, televizori 20.000 sati, sve s ciljem da se potrošače primora kupiti nove modele! - objašnjava Borzan.

Borzan je pozvala Vladu da se povede primjerom Francuske i zabrani ugrađeno kvarenje. Francuska je naime usvojila zakon kojim je zabranila programirano kvarenje, uvela oznake „popravljivosti“ na uređaje te mjerače korištenja, kako bi potrošač u svakom trenutku znao što očekivati. - Poznavajući agilnost našeg ministarstva, mislim da je vjerojatnije da ćemo se na europskoj razini prije izboriti za kvalitetniju robu. Komisija bi uskoro trebala predstaviti Akcijski plan kojim će najaviti nove mjere, a to bi prije svega mogli biti zakoni koji će osigurati trajnost printerima i mobitelima te horizontalne mjere za bolju informiranost potrošača i na tome planiram raditi kako bi bili sigurni da će konačni rezultat biti u interesu građana, a ne industrije - rekla je Borzan.