Subota, 21 Rujan 2019 15:14

Obilježili Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

FORUM ŽENA SDP GRADA POŽEGA ORGANIZIRAO INFO PULT I ŠTAND S EDUKACIJSKIM MATERIJALIMA -

 POŽEGA - Forum žena SDP -a Gradske organizacije Požega se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava, sutra22. rujna, organizirajući edukativnu akciju sa štandom u Cehovskoj ulici u Požegi. Građankama i građanima oni su uz edukativne materijale i prigodne promotivne poklone skrenuli pažnju na Dan borbe protiv nasilja nad ženama.

- Želja nam je uz ovaj Dan borbe protiv nasilja nad ženama skrenuti pažnju javnosti značajnim porukama u borbi protiv nasilja nad ženama. Nasilje je nedopustivo i to je naš stav. Nasilje u obitelji, koje je najčešće nasilje nad ženama nije problem žene nego je problem društva jer ukoliko se ono ne spriječi ostavlja trajne posljedice na žrtvu, djecu, koja su ujedno žrtve i svjedoci nasilja u obitelji, te na njihovu okolinu. Nasilje se mora uvijek prijaviti nadležnim službama, a koje su dužne pružiti zaštitu i podršku ženama i djeci. U radu institucija apeliramo na profesionalnost u postupanjima i da se nijedna prijava ne shvati olako, nego da se pruži povjerenje žrtvi kako bi se nasilničko ponašanje prekinulo. Tu nam je važna mreža podrške žrtvama i svjedocima nasilja, a obučena  volonterka za naše područje je Ivana Bouček. Vrlo je često smještaj u sigurne kuće šansa da se žrtva osnaži i ponovno postigne kontrolu nad svojim životom. Svjedoci smo u našem društvu da se događaju brutalna ubojstva u kojem stradavaju žene u svojim obiteljima, za koju svi govorimo da je stup društva i najviša zaštita pojedinca. Na jedno prijavljeno nasilje dolazi 10 neprijavljenih nasilja i upravo stalno osuđivanje nasilja u javnosti može ohrabriti ženu ili druge u njenoj okolini da nasilje prijavi – istakla je predsjednica Foruma žena Grada Požege, Martina Vlašić Ilkić.

Volonterka Ivana Bouček je istakla neke brojke konkretnog rada i pomoći koje pruža Forum žena i Udruga Delfin na području naše županije, a posebno u radu na osnaživanju žrtava, njihovim praćenjem na sudske postupke i u kasnijem životu žena koje su preživjele nasilje. - Želja nam je istaknuti važnost prijave nasilja te da žrtve shvate kako u tome nisu same. Naše info pultove mogu naći u sudovima, policiji, raznim institucijama gdje mogu doći do potrebnih telefonskih brojeva i dobiti stručnu pomoć i podršku. U 2018. godini je bilo 18 pratnji na sud, a u 2019. godini do sad sveukupno popraćeno je 53 žene i 15 muškaraca u vidu žrtve. Imali smo ukupno 123 savjetovanja i 19 pratnji na sud kao podrška i osnaživanje žrtve.