Petak, 23 Studeni 2012 14:03

Uz svijeće inicijativa za spomen park

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

HNS GRADA POŽEGE - ODRŽALI TISKOVNU U VUKOVARSKOJ ULICI  -

 

POŽEGA – Članovi požeške gradske podružnice Hrvatske narodne stranke uoči obilježavanja godišnjice stradanja Vukovara poklonili su se žrtvama Vukovara, braniteljima i civilnim žrtvama i zapalili svijeće u požeškoj Vukovarskoj ulici. Tom prilikom održali su i tiskovnu konferenciju na kojoj su pokrenuli nekoliko inicijativa.

- Inicijativa HNS kreće u pravcu podizanja spomen parka hrvatskim braniteljima na području grada, gdje bi za svakog poginulog branitelja bilo posađeno jedno drvo te pokraj njega ugrađena spomen ploča sa imenom i prezimenom hrvatskog branitelja. Na dan pada Vukovara svake bi se godine organizirala akcija sađenja novih stabala gdje bi i svaki živući branitelji Požeško-slavonske županije imao mogućnost posaditi i označiti svoje drvo. Na taj doprinijeli bi razvoju i rastu parka, a samim tim i istaći svoj nesebični doprinos Domovinskom ratu i samostalnosti lijepe naše – istakao je predsjednik požeške podružnice HNS-a Damir Kovačević koji je pozvao i sve branitelje i udruge proistekle iz Domovinskog rata da se pridruže ovoj inicijativi, a rodbini poginulih da dadu svoj pristanak.

- Moram naglasiti da svakako nemamo ništa protiv već postojećeg spomenika poginulim braniteljima u gradu Požegi, ali na ovaj način stvorili bi nešto čemu mogu doprinijeti i svi ostali branitelji. To bi između ostaloga bio i park s pratećim sadržajima pravog parka, sa klupama, stolovima, igralištem, gdje bi se mlade obitelji mogle družiti sa svojom djecom, ali i gdje bi mladi i oni malo stariji zapravo imali podsjetnik na svoju prošlost i nastanak Hrvatske domovine – kaže Kovačević i dodaje da bi se na primjer u parku kraj Orljave ili u Babinom Viru mogao posaditi park kanadskog javora, koji je dugovječan, te može rasti i trajati generacijama. – Na taj bi način simbolizirao snagu i odlučnost hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda za ostvarenje svog dugovječnog sna, samostalnosti Hrvatske. Inicijativu je pokrenuo naš dugogodišnji član, prof. Josip Albert i predstavnik hrvatskih branitelja okupljenih u HNS-u, naš dugogodišnji član Ljupko Brkan.