Četvrtak, 25 Travanj 2019 08:45

Kandidati HDZ-a za Europski parlament gostovali u Požeštini

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

PLETERNICA / POŽEGA – Na putu po Hrvatskoj provodeći svoji izbornu kampanju Požeštinu su obišli kandidati s liste Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Europski parlament. Prije podne obišli su gradove Pleternicu i Požegu gdje su se susreli sa građanima na kavi, održali susrete s udrugama civilnog društva, obišli nekoliko aktivnih obrtnika i poduzetnika, obišli lokacije na kojima se provode EU projekti.

Nositelj liste Karlo Ressler na kraju obilaska Požeštine istakao je: - Jedna od glavnih poruka naše kampanje je da su lokalne politike i europske politike međusobno povezane. Građani na lokalnim razinama vide konkretne europske projekte koji su lokalno osmišljeni, a koji su financirani dijelom iz europskih sredstava. Svaki od tih projekata radi razliku u životu građana i Požeško-slavonske županije. Razgovarali smo s čelnicima gradova i ono što je opipljivije od iznosa od ugovorenih gotovo 10 milijardi kuna za Projekt Slavonije, Baranje i Srijem, odnosno preko milijardu kuna za Požeško-slavonsku županiju je činjenica da se danas od Iloka do Virovitice grade i obnavljaju vrtići, škole, mostovi, modernizira željeznica, da se ulaže preko 400 milijuna kuna u vodno gospodarske projekte Požege, Pleternice, Pakraca i Lipika. 'Vidljiva su gradilišta, opeke i radovi, ali u direktnoj komunikaciji sa stanovnicima ovih krajeva vidimo da su i projekti usmjereni na društvo itekako važni. Primjerice, projekt Zaželi zapošljava 5.000 žena koje se brinu za 35.000 staračkih i samačkih domaćinstava u svim krajevima Hrvatske - ističe Ressler koji smatra da se tako čini prava razlika, poboljšavaju uvjeti života u Slavoniji.

Utemeljeni na našim jasnim vrijednostima, danas želimo osvijestiti kako je bitno povezati lokalnu, državnu i europsku politiku te pripremati Slavoniju i Hrvatsku za velike tehnološke, gospodarske i društvene promjene koje dolaze. Danas smo obišli uspješno poduzeće koje je uspješno posluje kroz dugi niz godina, kroz to vrijeme stvorilo je uspješnu priču, no prepoznaje i važnost europskih fondova. Pogotovo dio koji se odnosi na automatizaciju. Potrebno je dodatno pojednostaviti i olakšati pristup europskim sredstvima. Vlada predvođena premijerom Plenkovićem ispravlja nepravednu podjelu po statističkim regijama u kojoj je upravo Slavonija najviše izgubila, jer je bila zajedno s razvijenijim Zagrebom. S tom promjenom Slavonija će dobiti dodatni poticaj, zatražene su nove podjele regija i moći će se dobiti više sredstava za projekte s manje učešća vlastitih sredstava u projektima.

Domaćini kandidatima bili su gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, gradonačelnik Požege Darko Puljašić i predsjednik ŽO HDZ-a Željko Glavić. Kandidati su iz Požege nastavili s poslijepodnevnim obilaskom Pakraca i Lipika.IMG 3452