Ponedjeljak, 27 Kolovoz 2012 12:13

Gostovali na Hontnianskoj paradi

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

MATICA SLOVAČKA „KUKUČIN-KUNTARIĆ“ JAKŠIĆ  U SLOVAČKOJ -

HRUŠOV - Članovi Matice slovačke „Kukučin-Kuntarić“ iz  Jakšića gostovali su u slovačkom podunavskom selu Hrušov koje svake godine organizira manifestacijuHontnianska parada. Riječ je o manifestaciji starih narodnih običaja, zanata, narodnih proizvoda, umjetnosti i baštine.U ta dva dana uz dva odlična nastupa imali su Jakšičani što vidjeti, ali i sami što pokazati. Manifestacija je ove godine okupila oko 1.000 izvođača iz desetak europskih država i Slovačke. Službeno je prodano oko 15.000 ulaznica.

- Razna zanimanja, stari alati, stari strojevi i oprema. Cijelo selo od oko 800 stanovnika je uključeno u manifestaciju. Jednom riječju,Hrušov, malo selo ali velika manifestacija. Riječ je o slovačkom podunavskom brdskom raštrkanom selu koje kao da je stvoreno za tu manifestaciju.Bolje rečeno netko izuzetno sposoban je osmislio prirodne uvjete svoje sredine. Bilo je udavanja, bilo je vršidbe, bilo je starih plugova i starih zidanih krušnih peći. Bilo je pjesme i plesa. Bilo je veselja i napora.Vidjevši toliko zainteresiran narod za običaje, pjesme i folklor Jakšičani su zablistali. Od početka ih je publika pažnjom, pljeskom i ushitom pratila. Veseli su narod na pozornici ali i pod šatorima. Gdje su bili Jakšičancitamo je bilo pjesme, veselja, a i suza radosnica – istakao je Pavel Treger, predsjednik jakšičke udruge.

Pored slovačkih zapjevali su Jakšičani i tipične jakšičke slavonske pjesme, a domaćini su ih pozvali u goste i dogodine.