Utorak, 17 Srpanj 2012 16:26

Večer češke i slovačke kulture

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

11. POŽEŠKO KULTURNO LJETO  -

Jako dobro posjećeno ovogodišnje 11. po redu Požeško kulturno ljeto nastavlja se novim manifestacijama, u prosjeku četiri tijekom tjedna. Tako je u pješačkoj zoni održana Večer češke i slovačke kulture, a pripadnici tih skupina osim folklora, pjesama i plesova svoga starog kraja prikazali su i stara narodna jela i pića te običaje.

P7126264Na nekoliko štandova tako smo mogli probati slana i slatka jela i slastice koja se uglavnom prave od dizanog tijesta i dodataka od voća, povrća, sira, šunke i dr. Pripadnici Češke besede iz Kaptola ponudili su na degustaciju osinja gnijezda, pekmez, orasi i cimet u rolanom tijestu, livanke, male palačinke od dizanog tijesta s cimetom, pita sa sirom, slane i slatke kiflice, a bila je tu i poznata voćna rakija Becherovka oplemenjena ljekovitim začinskim travama i cimetom. – To su naša stara jela koja su naši preci donijeli iz čeških krajeva, no nisu zaboravljena, nego se i danas vrlo rade pripremaju – istakla je Slavica Sadilek.

Češka beseda iz Bjeliševca ponudila je na degustaciju poznate kupus kifle, u kojima nema kupusa nego šunka, a ime dobiva po listanju tijesta kao kod kupusnih listova, tradicionalne dolke, kolač sa sirom i pekmezom, zatim ružice, buhtliće i škripavce. Sve o tim tradicionalnim slasticama pojasnila nam je Vera Hruška.

P7126312Na pozornici u središtu pješačke zone dotle su nastupali članovi malog folklora Češke besede iz Kaptola, Matice slovačke Kukučin Kuntarić iz Jakšića i Češke besede iz Bjeliševca. Uz tradicionalne pjesme prikazali su i češke i slovačke plesove. Na kraju je zabavni orkestar Bohemia kombiniran s limenim puhačkim instrumentima i solistima odsvirao nekoliko popularnih čeških skladbi, valcera i narodnih pjesama.

Večer gitare

Sve tri ugostiteljske terase u Cehovskoj ulici bile su potpuno popunjene ljubiteljima gitare koji su očekivali najavljeni gitaristički koncert. Svirali su požeška grupa F#3, u kojoj gitare sviraju Boris Radaković, Marko Marić, Igor Bumba, bass gitaru Stipa Bumba a bubanj Mihael Bumba. Grupa je nastala po uzoru na gitarističku turneju G3. Uzori benda su virtuozi gitaristi poput Satrianija, Petruccija, Vaija, Wyldea i drugih. Sviraju uglavnom instrumentalni rock.

P7136375- U sklopu večeri gitare mi uvijek predstavimo mlade požeške glazbenike. Večeras je to grupa F#3 – predstavio ih je u ime organizatora direktor TZ Bruno Horvat.

- Večeras ćemo svirati obrade poznatih gitarističkih stvari, poput Hendriksa, Satrianija, uglavnom moderni rock, a u ovoj postavi sviramo od prošle godine. Svi su studenti, ali nitko ne studira glazbu, jer to nam je samo velika ljubav i hoby. Za večeras smo pripremili jedno satni program – rekao je Stipa Bumba.

Body movin'house party

Koncepcija Požeškog kulturnog ljeta je niz priredbi koje su priređene za sve uzraste i razne ukuse, a večer u Discoteqe The best bila je isključivo za mlade, ma i one koji se još tako osjećaju. Za sve njih zabavu su priredili DJ Topa i DJ Cotta, a priredba koja najkasnije počinje, u 23,30 zato 'najranije završava', već u pet sati ujutro.

DSC02504DJ Topa, pravim imenom Mladen Topić je Požežanin. Odmalena pokazuje veliko zanimanje za glazbu, posebno za udaraljke. Već sa jedanaest godina počinje svirati bubnjeve koji su mu
zapravo i prvi instrument. Svirao je u raznim bandovima od metala do klasične glazbe, a završava i srednju glazbenu školu za udaraljke. DJ-ing ga počinje zanimati već u osnovnoj školi, a prvi javni nastup kao DJ imao je 2000. godine u kultnom požeškom Caffe baru Time (Leonardo). U Time-u postaje resident DJ, gdje stječe publiku na svojim Body movin' partyjima. Puštao je glazbu u raznim klubovima u
Požegi, Osijeku, Pakracu, Novoj Gradiški, Sl. Brodu i drugim mjestima.

DJ Cotta, pravim imenom David Filipović dolazi iz Slav. Broda. Već sa dvanaest godina počinje slušati i pratiti elektronsku glazbenu scenu za koju je pokazao veći interes neko za klasičnu glazbu. DJ-ing ga počinje zanimati već u osnovnoj školi, a prve javne nastupe kao DJ imao je po manje poznatim kafićima i privatnim zabavama. Trenutno radi kao warm up Dj u dobro poznatom Cocktail baru EXIT u Novoj Gradiški, a povremeno mixa i cijelu noć. Tu stječe publiku na svojim ritmičnim i živim partyjima. Najdraža publika su mu njegovi prijatelji koji ga prate na svim nastupima i najveća su mu podrška. Stil glazbe koju pušta je ritmični house i tech house ali ponekad voli zavrtjeti i malo žešćeg tech-a.

 

Turnir u odbojci na pijesku

DSC02695I za one koji imaju više sportskog duha Požeško kulturno ljeto ima sadržaja. To je svakako 4. Turnir u odbojci na pijesku za mješovite parove koji se igrao na odbojkaškom terenu na Gradskim bazenima. Uz Turistički zajednicu grada Požege kao organizator se pojavljuje i Ženski odbojkaški klub Vallis Aurea. Na turnir se prijavilo 15 ekipa a prijavilo se ekipa i izvan Požege.

Natjecanje je otvorio zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik istakavši mladim igračima odbojke upravo za zdravlje važno bavljenje sportom.

Nakon cjelodnevnog turnira najboljim ekipama uručene su medalje i pehari. Prvo mjesto zauzeo je par Horvatović-Androić, drugo mjesto Šakić-Šulc, treće mjesto Knez-Smiljanić  i četvrto mjesto par Ešegović-Mitrović