Utorak, 18 Travanj 2017 14:40

Požeška noć s knjigom uz moto „Probudi me“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NAJAVLJENA „NOĆ KNJIGE 2017.“ ZA PETAK 21. TRAVNJA -

POŽEGA – Međunarodna manifestacija „Noć knjige 2017.“ u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Požega, održat će se u petak 21. travnja u večernjim satima, od 18,30 pa sve do 24 sata. Organizira se diljem svijeta uz Svjetski dan knjige pod motom „Probudi me“ koji zaziva najpoznatiji požeški pjesnik Dobriša Cesarić u svojoj pjesmi „Pjesma mrtvog pjesnika“. Djelatnici knjižnice željeli su probuditi čitatelje koji će probuditi pjesnike uz aktivnost čitanja, ali i odnosom građana spram kulture, gdje skreću pozornost građanima na ustanovu koja pruža dragocjenu knjižničnu uslugu, ali i brojne programe u sklopu kulturne ponude grada Požega, najavila je ravnateljica knjižnice Aleksandra Pavlović.

Sve započinje Radionicom za djecu na Dječjem odjelu od 18,30 sati a pričaonica i radionica za najmlađe ima za temu Šuma Striborova – od priče do stripa. U nastavku od 20,30 ide Čitanje kroz dramatizaciju a tema je Mali princ.
Svečano otvorenje ovogodišnje knjižne noći predviđeno je u 20 sati na Trgu spoznaje u novoj zgradi knjižnice, nastavlja se s kvizom u znanju iz poezije, filma i glazbe od 21 sat pod nazivom Kviz plus. Na Glazbenom odjelu od 21,30 sati na programu je koncert za flautu i klavir pod nazivom Hypnosis by Eva & Leonardo u izvođenju Eve Cigić i Leonardo Marković. Na Odjelu za odrasle od 20,30 održava se Knjiga bez lica & Preporuka s licem uz knjige iznenađenja i preporuke Čitateljskog kluba, te Recitacije pod nazivom Poezija po mome uz izbor poezije hrvatske i svjetske lirike.

Na Trgu spoznaje od 20,30 održava se predstavljanje mladih pjesnika Književna grupa 90+, a od 21,15 gostuje pjesnik Ivica Prtenjača. U Galeriji svjetlosti otvorit će se izložba i proglašenje pobjednika natječaja Knjiga za svaki dan. Od 22 sata pa sve do 24 sata u Dvorani mudrosti održava se koncert Jurica Leikauff&band. Postavljene su i tri izložbe, Knjige o sjećanju, Tri filmska velikana Titanic, Ratovi zvijezda i Prljavi ples, te izložba fotografija „Probudi me“. U tunelu se događa Happening Poezija je prostor.
Iz knjižnice podsjećaju da će svim zaboravnima koji vrate posuđene knjige u Noći knjige biti oproštena zakasnina a bit će organizirana i Slobodna razmjena knjiga Mi darujemo vama, a vi jedni drugima ispred zgrade knjižnice.