Ponedjeljak, 01 Kolovoz 2016 11:40

9. Manifestacija „Slovaci Slovacima“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

FOLKLORNA PRIREDBA MATICE SLOVAČKE „KUKUČIN KUNTARIĆ“ JAKŠIĆ -

RAJSAVAC – Svoju tradicionalnu priredbu i folklornu smotru organizirala je po 9. puta Matica Slovačka „Kukučin Kuntarić“ iz Jakšića, već nekoliko godina na prekrasnom mjestu, u amfiteatru uz ribnjake ŠRD „Zelena laguna“ u Rajsavcu. Pod nazivom „Slovaci Slovacima – Rajsavac 2016.“ oni su okupili nekoliko slovačkih matica, ali i folklornih društava iz njihove okolice koji su prikazali svoje pjesme, plesove i običaje. Uz folklornu priredbu tradicionalno se održava i likovna kolonija, 5. Kolonija slikara i kipara. Pokrovitelji ove manifestacije su općina Jakšić, Požeško-slavonska županija, Savjet za nacionalne manjine RH i Ured iseljenih Slovaka Slovačke Republike.

Pozdravne riječi uputio je predsjednik jakšićkih Slovaka, Pavel Tregera, zatim Branka Baksa, predstavnica Savjeta za nacionalne manjine, Mirko Vavra, predsjednik Saveza Slovaka u RH, a uz pozdravne riječi dobrodošlice manifestaciju je otvorio načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

Nastupili su dječja i odrasla folklorna i glazbena skupina Matice Slovačke „Kukučin Kuntarić“, Matica Slovačka iz Zokovog Gaja pokraj Orahovice, HKUD „Slavonija“ iz Jakšića, KUD „Poljadija“ iz Grabarja i ženska pjevačka skupina KUD „Svilenka“ iz Buka.

Tekst/foto: Vladimir Protić