Petak, 20 Svibanj 2016 10:54

Požeški muzej pozvao na igru „Ajmo se igrati“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POVODOM MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA -

POŽEGA – Požeški Gradski muzej obilježavajući Međunarodni dan muzeja pozvao je male i velike Požežane na igru, pod motom „Ajmo se igrati“. Priredba je održana na otvorenom uz barokne bolte gdje su brojni štandovi sa starim autohtonim igračkama, ručno izrađenim igračkama iz baštine, te novim i modernim igračkama kao rukotvorinama, a dio Trga sv. Trojstva pretvoren je u igralište za školicu, gumu vijače i dr. Uz djecu malo u djetinjstvo vratili su se i stariji, pa pokušavali malo gume i vijače, a koliko je to bilo za usporediti sa dječjim izvođenjem, nećemo pričati.

Kako su nekada u dječjim skupinama uvijek neki „kolovođe“ pozivali 'ajmo, tako je cijela manifestacija dobila moto „Ajmo se igrati“, a da ne bude samo program za djecu, muzejske djelatnice osmislile su i malo programa za odrasle u večernjim satima, od „Ajmo večerat“ u kojemu je bio pripremljen kruh i mast, kruh i pekmez, kojega su donirali pekara Grbić i pekmez OPG Antonije Zelenika iz Velike, poznate proizvođačice domaćih pekmeza.

U nastavku večeri opet poziv „Ajmo na ples“ u kojemu je poznata plesna trenerica i Marina Mihelčić poučavala zainteresirane u standardnim plesovima,a onda je uslijedila zabava i ples. „Ajmo se darivati“ bio je povezan sa sajmom igračaka uglavnom samo od prirodnih materijala na kojima su posjetitelji mogli nešto kupiti i odmah nekoga darivati. Već u večernjim satima nastavilo se s „Ajmo na izložbu“ gdje je za sve zainteresirane organiziran besplatan obilazak izlože starih igračaka kroz povijest i igračaka hrvatske baštine.

Tekst/foto: Vladimir Protić