Nedjelja, 08 Svibanj 2016 13:54

Dani češke kulture Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

MALO SELO BJELIŠEVAC PRAVI JE ČUVAR ČEŠKE KULTURE I BAŠTINE -

BJELIŠEVAC – Malo selo u sredini Požeške kotline broji samo 90 stanovnika, uglavnom češke nacionalne manjine, ali je poznato kao pravi čuvar češke kulture i baštine. Česi su se u Požešku kotlinu počeli naseljavati krajem 19. stoljeća, a oni koji dolaze u Bjeliševac su uglavnom iz češke pokrajine Valaške. Uglavnom se bave poljoprivredom i obrtima koje u to vrijeme selo i seljaci trebaju.

IMG 8309Nositelj kulturnog i društvenog života je Češka beseda Bjeliševac koja je osnovana 1933. godine, za vrijeme ratova je uglavnom rad stajao, a u RH tad su obnovili 2000. godine. U besedi je gotovo cijelo selo, a imaju članova iz drugih naselja, tako da beseda broji 120 članova. Dobro rade i vrlo često nastupaju s mješovitom pjevačkom skupinom koja pjeva češke pjesme na češkom jeziku, a imaju i folklornu sekciju i dječji folklor.

Dane češke kulture u Požeško-slavonskoj županiji Češka beseda Bjeliševac organizira po 4. puta zajedno s Savezom Čeha u RH a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i Požeško-slavonske županije. Priredba je održana u njihovom domu koji su upravo proširili i uredili uz pomoć Republike Češke, Saveza Čeha, županije i grada Kutjeva kojem pripadaju teritorijalno. Uz domaćine koji su prikazali plesove i izveli nekoliko čeških pjesama u domu besede Bjeliševac, nastupili su s pjesmama i plesovima Češke besede iz Kaptola, Prekopakre, Šibovca i Ivanovog Sela.

IMG 8313- Dani češke kulture za češku manjinu znači puno to je prilika da pokažemo sumještanima i gostima naše stare običaje i sve ono što smo sačuvali od naših starih. Aktivni smo kroz cijelu godinu, gostujemo na mnogobrojnim manifestacijama diljem naše županije te već nekoliko godina razmjenjujemo posjete iz Češke, iz okruga Valaška, odakle potječu svi doseljenici u Bjeliševac. Prije četiri godine po prvi put organizirali smo ovu manifestaciju kako bi ugostili sve naše prijatelje kod kojih mi gostujemo, a to je i prilika za upoznavanje, druženje i razmjenu iskustava – istaknula je Alenka Hruška, predsjednica Češke besede Bjeliševac, a sve goste sa povijesti dolaska Čeha u ove krajeve upoznao je prof. Goran Hruška iz Požege. Povodom prvog korištenja renoviranog doma predsjednica Alenka Hruška uručila je priznanje i dar Jarmili Kulhaba, bivšoj tajnici Saveza Čeha u RH, koja je uvelike pomogla u realizaciji ove investicije.

Tekst/foto: Vladimir Protić

IMG 8362